| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Likier benedyktyński

Likier benedyktyński

Oryginalny smak likieru stworzyły zioła i przyprawy.

Składniki

  • 3 g owoców jałowca
  • 6 g kolendry
  • 3 g kminku
  • 3 g czarnuszki
  • 3 ziarnka pieprzu
  • 6 pestek z jabłek
  • 1 goździk
  • 1/2 g anyżu
  • 1 g mięty
  • 11/2 g majeranku
  • 1/2 g szafranu (lub kurkumy)
  • 1l czystej wódki (50%)
  • 30 dag cukru

 

Jak to zrobić

Wszystkie składniki zalać wódką i odstawić na dwa tygodnie. Po tym czasie płyn zlać do innego naczynia i dodać cukier. Przefiltrować do butelki przez watę włożoną w lejek. Po kilku dniach likier jest już dobry. Po roku lub dwóch – jeszcze lepszy.

Przeczytaj dodatkowo:
Faworki

Faworki inaczej zwane chrustem to chrupkie ciasteczka o słodkim smaku smażone w głębokim tłuszczu i...

Pascal Brodnicki poleca: szaszłyki z polędwiczki...

Oryginalny przepis na szaszłyki z polędwiczki wieprzowej i kiełbasy chorizo, pieczone na grillu....

Pascal Brodnicki: lubię spotkania przy grillu...

Polecamy wywiad z Pascalem Brodnickim na temat grillowania. Pascal zdradzam nam, czym jest dla niego...

Szybkie przepisy świąteczne: ten pyszny makowiec...

Gwarantujemy, że ten makowiec na pewno ci się uda. Nie musisz być mistrzem kuchni, aby w wigilię i święta...

Wielkanoc na świecie

Jak co roku zajadamy się jajkami w każdej postaci, mazurkami i babami, dom ozdabiamy wiosennymi kwiatami...

Zupa-krem z groszku

Zupa krem z groszku jest smaczna i bardzo prosta przygotowaniu. Wystarczy do wywaru z warzyw dodać zielony...