| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Likier benedyktyński

Likier benedyktyński

Oryginalny smak likieru stworzyły zioła i przyprawy.

Składniki

  • 3 g owoców jałowca
  • 6 g kolendry
  • 3 g kminku
  • 3 g czarnuszki
  • 3 ziarnka pieprzu
  • 6 pestek z jabłek
  • 1 goździk
  • 1/2 g anyżu
  • 1 g mięty
  • 11/2 g majeranku
  • 1/2 g szafranu (lub kurkumy)
  • 1l czystej wódki (50%)
  • 30 dag cukru

 

Jak to zrobić

Wszystkie składniki zalać wódką i odstawić na dwa tygodnie. Po tym czasie płyn zlać do innego naczynia i dodać cukier. Przefiltrować do butelki przez watę włożoną w lejek. Po kilku dniach likier jest już dobry. Po roku lub dwóch – jeszcze lepszy.

Przeczytaj dodatkowo:
Pascal Brodnicki poleca: grillowane steki wołowe...

Zamiast grillować tradycyjną karkówkę polecamy super przepis na smaczną wołowinę z grilla. Przygotuj...

Chipsy Lays z sosem salsa

Chipsy Lays to popularna przekąska, po którą chętnie sięgają zarówno starsi, jak i młodsi. Aby...

Szybkie przepisy świąteczne: ten pyszny makowiec...

Gwarantujemy, że ten makowiec na pewno ci się uda. Nie musisz być mistrzem kuchni, aby w wigilię i święta...

Bezy

Bezy to doskonały sposób na wykorzystanie białek, które zostają po upieczeniu ciast kruchych...

Pascal Brodnicki poleca: pizza z grilla (WIDEO)

Kolorowa, smaczna wegetariańska pizza z grillowanym bakłażanem, pomidorami i mozarellą. Pascal Brodnicki...