| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Likier benedyktyński

Likier benedyktyński

Oryginalny smak likieru stworzyły zioła i przyprawy.

Składniki

  • 3 g owoców jałowca
  • 6 g kolendry
  • 3 g kminku
  • 3 g czarnuszki
  • 3 ziarnka pieprzu
  • 6 pestek z jabłek
  • 1 goździk
  • 1/2 g anyżu
  • 1 g mięty
  • 11/2 g majeranku
  • 1/2 g szafranu (lub kurkumy)
  • 1l czystej wódki (50%)
  • 30 dag cukru

 

Jak to zrobić

Wszystkie składniki zalać wódką i odstawić na dwa tygodnie. Po tym czasie płyn zlać do innego naczynia i dodać cukier. Przefiltrować do butelki przez watę włożoną w lejek. Po kilku dniach likier jest już dobry. Po roku lub dwóch – jeszcze lepszy.

Rośliny przyprawowe z ogródka, skrzynek balkonowych czy doniczek, używane od wiosny do...

zobacz więcej
zamknij
Przeczytaj dodatkowo:
Placki ziemniaczane

Tradycyjne placki ziemniaczane przygotowuje się z surowych ziemniaków z dodatkiem jaj, mąki i...

Przepis na zupę chrzanową, doskonałą na...

Zupa chrzanowa to regionalny specjał z regionu łódzkiego – obowiązkowy element w wielkanocnym...

Masełko czosnkowe z tymiankiem

Masełko czosnkowe to aromatyczny dodatek do pieczywa, mięsa lub gotowanych warzyw. Tymianek dodatkowo...

Pascal Brodnicki: lubię spotkania przy grillu...

Polecamy wywiad z Pascalem Brodnickim na temat grillowania. Pascal zdradzam nam, czym jest dla niego...

Bezy

Bezy to doskonały sposób na wykorzystanie białek, które zostają po upieczeniu ciast kruchych...

Pascal Brodnicki poleca: pizza z grilla (WIDEO)

Kolorowa, smaczna wegetariańska pizza z grillowanym bakłażanem, pomidorami i mozarellą. Pascal Brodnicki...