| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Kwaśno-słodki rabarbar

Kwaśno-słodki rabarbar

Rabarbar to kwaskowate warzywo, bogate w żelazo o bardzo delikatnym smaku i zapachu. Konfitura z rabarbaru idealnie nadaje się do kruchych ciastek lub jako dekoracja do lodów.

Składniki

  • 5-6 łodyg rabarbaru
  • 20 dag cukru

Jak to zrobić

Umyj łodygi rabarbaru i zdejmij zewnętrzne włókna. Potem pokrój je na drobne części i podsmaż przez chwilę na patelni. Poczekaj, aż rabarbar puści sok, następnie dosyp cukier. Cały czas mieszaj, aż masa stanie się jednolita, gęsta i złocista. Możesz ją podawać od razu lub włożyć do słoików.

Tuznajdziesz
Porównaj
Przeczytaj dodatkowo:
Pascal Brodnicki poleca: szaszłyki z polędwiczki...

Oryginalny przepis na szaszłyki z polędwiczki wieprzowej i kiełbasy chorizo, pieczone na grillu....

Przepis na zupę chrzanową, doskonałą na...

Zupa chrzanowa to regionalny specjał z regionu łódzkiego – obowiązkowy element w wielkanocnym...

Farsz do uszek wigilijnych - prosty przepis dla...

Trudno wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia bez czerwonego barszczu z uszkami. Podajemy sprawdzony...

Fondue serowe

Podstawowymi składnikami fondue są sery - zwykle w dwóch gatunkach, białe wino i kieliszek...

Wielkanoc na świecie

Jak co roku zajadamy się jajkami w każdej postaci, mazurkami i babami, dom ozdabiamy wiosennymi kwiatami...

Placki ziemniaczane

Tradycyjne placki ziemniaczane przygotowuje się z surowych ziemniaków z dodatkiem jaj, mąki i...