| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Kwaśno-słodki rabarbar

Kwaśno-słodki rabarbar

Rabarbar to kwaskowate warzywo, bogate w żelazo o bardzo delikatnym smaku i zapachu. Konfitura z rabarbaru idealnie nadaje się do kruchych ciastek lub jako dekoracja do lodów.

Składniki

  • 5-6 łodyg rabarbaru
  • 20 dag cukru

Jak to zrobić

Umyj łodygi rabarbaru i zdejmij zewnętrzne włókna. Potem pokrój je na drobne części i podsmaż przez chwilę na patelni. Poczekaj, aż rabarbar puści sok, następnie dosyp cukier. Cały czas mieszaj, aż masa stanie się jednolita, gęsta i złocista. Możesz ją podawać od razu lub włożyć do słoików.

Przeczytaj dodatkowo:
Przepis na zupę chrzanową, doskonałą na...

Zupa chrzanowa to regionalny specjał z regionu łódzkiego – obowiązkowy element w wielkanocnym...

Farsz do uszek wigilijnych - prosty przepis dla...

Trudno wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia bez czerwonego barszczu z uszkami. Podajemy sprawdzony...

Faworki

Faworki inaczej zwane chrustem to chrupkie ciasteczka o słodkim smaku smażone w głębokim tłuszczu i...

Pascal Brodnicki: lubię spotkania przy grillu...

Polecamy wywiad z Pascalem Brodnickim na temat grillowania. Pascal zdradzam nam, czym jest dla niego...

Strudel jabłkowy z ciasta francuskiego

Ciasto jabłkowe to chyba najpopularniejsze i najbardziej lubiane z ciast. My proponujemy nieco inną jego...