| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Kwaśno-słodki rabarbar

Kwaśno-słodki rabarbar

Rabarbar to kwaskowate warzywo, bogate w żelazo o bardzo delikatnym smaku i zapachu. Konfitura z rabarbaru idealnie nadaje się do kruchych ciastek lub jako dekoracja do lodów.

Składniki

  • 5-6 łodyg rabarbaru
  • 20 dag cukru

Jak to zrobić

Umyj łodygi rabarbaru i zdejmij zewnętrzne włókna. Potem pokrój je na drobne części i podsmaż przez chwilę na patelni. Poczekaj, aż rabarbar puści sok, następnie dosyp cukier. Cały czas mieszaj, aż masa stanie się jednolita, gęsta i złocista. Możesz ją podawać od razu lub włożyć do słoików.

Doskonały deser, który ochłodzi nawet w najbardziej gorące, letnie dni.

zobacz więcej
zamknij
Przeczytaj dodatkowo:
Chipsy Lays z sosem salsa

Chipsy Lays to popularna przekąska, po którą chętnie sięgają zarówno starsi, jak i młodsi. Aby...

Farsz do uszek wigilijnych - prosty przepis dla...

Trudno wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia bez czerwonego barszczu z uszkami. Podajemy sprawdzony...

Pascal Brodnicki poleca: Quesadillas z kurczakiem...

Zaskocz swoich gości i przygotuj na przyjęcie w ogrodzie smaczne tortille z kurczakiem. Sprawdź, w jakiej...

Tatar ze śledzia

Sposobów na przygotowanie potraw ze śledzi jest bardzo dużo. Jedno jest pewne - to obowiązkowa potrawa...

Ogórki małosolne

Przygotowanie ogórków małosolnych jest banalnie proste. Wystarczy kupić ogórki i gotowy...

Pascal Brodnicki: lubię spotkania przy grillu...

Polecamy wywiad z Pascalem Brodnickim na temat grillowania. Pascal zdradzam nam, czym jest dla niego...