Kwas chlebowy z imbirem - sprawdzony przepis

2021-03-29
Kwas chlebowy z imbirem - sprawdzony przepis
Autor: thinkstockphotos.com Nie wiesz, jak wykorzystać czerstwy chleb? Koniecznie zrób kwas chlebowy!
średni
80 min
4

Kwas chlebowy jest znany już od średniowiecza. Dawniej przygotowywany był praktycznie w każdym gospodarstwie domowym. Dzisiaj można go kupić w sklepach, a najlepiej zrobić samodzielnie. Podajemy sprawdzony przepis na kwas chlebowy z imbirem.

SKŁADNIKI

  • 6 litrów wody źródlanej
  • 2 korzenie imbiru
  • 1 kg czerstwego razowego chleba
  • 75 dag cukru
  • 2 dag drożdży

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do kamiennego garnka wrzucić suchy razowy chleb, wlać 3 litry przegotowanej ciepłej wody, przykryć gazą i zostawić na noc.
  • Imbir drobno pokroić, włożyć do drugiego garnka, zalać pozostałą wodą, przykryć i gotować przez godzinę na małym ogniu.
  • Chleb i imbir przecedzić. Płyny wlać do dużego garnka, dodać cukier i podgrzewać, mieszając. Następnie schłodzić do 30°C i dodać roztarte drożdże.
  • Wlać do kamiennego garnka, przykryć gazą i trzymać w cieple. Po 3 dniach przecedzić, rozlać do butelek, szczelnie zamknąć i przechowywać w chłodnym miejscu. Kwas nadaje się do picia po 3-4 dniach.