| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Kutia

Kutia

Kutię jada się praktycznie tylko w okresie świąt Bożego Narodzenia. To tradycyjna potrawa kuchni polskiej, białoruskiej i ukraińskiej.

Składniki

  • szklanka maku
  • 1/2 szklanki obłuskanej pszenicy
  • szklanka mleka
  • 50 g miodu
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g migdałów
  • 50 g fig
  • 50 g rodzynek
  • rum 50 ml 
  • sól

Jak to zrobić

Mak wypłukać, sparzyć na mleku z odrobiną soli, odcedzić i zmielić przez maszynkę co najmniej dwukrotnie. Namoczoną dzień wcześniej pszenicę ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i wychłodzić. Figi i orzechy pokroić, rodzynki sparzyć wodą. Składniki połączyć, dodać rum i miód. Podawać dobrze schłodzone.
W wersji "szybkiej", kiedy brakuje nam czasu, można wykorzystać gotowe masy makowe, które są do kupienia w sklepach. Mak w nich jest dobrze zmielony i posłodzony, takie masy zawierają także bakalie.

Pesto to tradycyjny włoski sos przygotowywany z oliwy z oliwek, bazylii, parmezanu,...

zobacz więcej
zamknij
Przeczytaj dodatkowo:
Przepis na zupę chrzanową, doskonałą na...

Zupa chrzanowa to regionalny specjał z regionu łódzkiego – obowiązkowy element w wielkanocnym...

Pascal Brodnicki poleca: pizza z grilla (WIDEO)

Kolorowa, smaczna wegetariańska pizza z grillowanym bakłażanem, pomidorami i mozarellą. Pascal Brodnicki...

Pascal Brodnicki poleca: szaszłyki z polędwiczki...

Oryginalny przepis na szaszłyki z polędwiczki wieprzowej i kiełbasy chorizo, pieczone na grillu....

Pascal Brodnicki poleca: grillowany pstrąg z...

Polecamy świetny przepis na pstrąga z grilla, z limonką i świeżym tymiankiem. Pascal Brodnicki proponuje...

Grill węglowy. Jakie cechy powinien mieć dobry...

Grillowanie to doskonała metoda na przyrządzanie potraw na świeżym powietrzu - na tarasie, w ogrodzie czy na...

Bezy

Bezy to doskonały sposób na wykorzystanie białek, które zostają po upieczeniu ciast kruchych...