| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Kutia

Kutia

Kutię jada się praktycznie tylko w okresie świąt Bożego Narodzenia. To tradycyjna potrawa kuchni polskiej, białoruskiej i ukraińskiej.

Składniki

  • szklanka maku
  • 1/2 szklanki obłuskanej pszenicy
  • szklanka mleka
  • 50 g miodu
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g migdałów
  • 50 g fig
  • 50 g rodzynek
  • rum 50 ml 
  • sól

Jak to zrobić

Mak wypłukać, sparzyć na mleku z odrobiną soli, odcedzić i zmielić przez maszynkę co najmniej dwukrotnie. Namoczoną dzień wcześniej pszenicę ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i wychłodzić. Figi i orzechy pokroić, rodzynki sparzyć wodą. Składniki połączyć, dodać rum i miód. Podawać dobrze schłodzone.
W wersji "szybkiej", kiedy brakuje nam czasu, można wykorzystać gotowe masy makowe, które są do kupienia w sklepach. Mak w nich jest dobrze zmielony i posłodzony, takie masy zawierają także bakalie.

Makowiec jest jedną z tradycyjnych potraw wigilijnych.

zobacz więcej
zamknij
Przeczytaj dodatkowo:
Placki ziemniaczane

Tradycyjne placki ziemniaczane przygotowuje się z surowych ziemniaków z dodatkiem jaj, mąki i...

Tatar ze śledzia

Sposobów na przygotowanie potraw ze śledzi jest bardzo dużo. Jedno jest pewne - to obowiązkowa potrawa...

Strudel jabłkowy z ciasta francuskiego

Ciasto jabłkowe to chyba najpopularniejsze i najbardziej lubiane z ciast. My proponujemy nieco inną jego...

Pascal Brodnicki poleca: pizza z grilla (WIDEO)

Kolorowa, smaczna wegetariańska pizza z grillowanym bakłażanem, pomidorami i mozarellą. Pascal Brodnicki...

Pascal Brodnicki poleca: Quesadillas z kurczakiem...

Zaskocz swoich gości i przygotuj na przyjęcie w ogrodzie smaczne tortille z kurczakiem. Sprawdź, w jakiej...