| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Kutia

Kutia

Kutię jada się praktycznie tylko w okresie świąt Bożego Narodzenia. To tradycyjna potrawa kuchni polskiej, białoruskiej i ukraińskiej.

Składniki

  • szklanka maku
  • 1/2 szklanki obłuskanej pszenicy
  • szklanka mleka
  • 50 g miodu
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g migdałów
  • 50 g fig
  • 50 g rodzynek
  • rum 50 ml 
  • sól

Jak to zrobić

Mak wypłukać, sparzyć na mleku z odrobiną soli, odcedzić i zmielić przez maszynkę co najmniej dwukrotnie. Namoczoną dzień wcześniej pszenicę ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i wychłodzić. Figi i orzechy pokroić, rodzynki sparzyć wodą. Składniki połączyć, dodać rum i miód. Podawać dobrze schłodzone.
W wersji "szybkiej", kiedy brakuje nam czasu, można wykorzystać gotowe masy makowe, które są do kupienia w sklepach. Mak w nich jest dobrze zmielony i posłodzony, takie masy zawierają także bakalie.

Przeczytaj dodatkowo:
Strudel jabłkowy z ciasta francuskiego

Ciasto jabłkowe to chyba najpopularniejsze i najbardziej lubiane z ciast. My proponujemy nieco inną jego...

Pascal Brodnicki poleca: szaszłyki z polędwiczki...

Oryginalny przepis na szaszłyki z polędwiczki wieprzowej i kiełbasy chorizo, pieczone na grillu....

Pascal Brodnicki: lubię spotkania przy grillu...

Polecamy wywiad z Pascalem Brodnickim na temat grillowania. Pascal zdradzam nam, czym jest dla niego...

Porterówka

Porterówka to polska wódka wytwarzana z porteru, spiytusu i wanilii. Proporcje mogą być...

Zupa-krem z groszku

Zupa krem z groszku jest smaczna i bardzo prosta przygotowaniu. Wystarczy do wywaru z warzyw dodać zielony...

Przepis na zupę chrzanową, doskonałą na...

Zupa chrzanowa to regionalny specjał z regionu łódzkiego – obowiązkowy element w wielkanocnym...