| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Krupnik korzenny

Krupnik korzenny

Krupnik należy do tradycyjnych domowych polskich wódek. Można go podawać na gorąco lub na zimno.

Składniki

  • 30 dag miodu 
  • 1/2 l spirytusu 
  • 1/4 l wody 
  • 1/2 laski wanilii 
  • szczypta cynamonu 
  • 3 goździki 
  • 1/4 gałki muszkatołowej 
  • ziele angielskie 
  • skórka pomarańczowa

Jak to zrobić

Miód z korzeniami zarumienić w rondlu, wlać wodę i zagotować. Dodać spirytus i wymieszać (nie gotować). Następnie przelać do dużej butelki, zakorkować i odstawić na 24 godziny. Gotowy krupnik przecedzić, podgrzać i podawać w małych filiżankach do kawy.

Przepis na zupę chrzanową, doskonałą na wielkanocny obiad

Zupa chrzanowa to regionalny specjał z regionu łódzkiego – obowiązkowy element w...

zobacz więcej
zamknij
Przeczytaj dodatkowo:
Zupa-krem z groszku

Zupa krem z groszku jest smaczna i bardzo prosta przygotowaniu. Wystarczy do wywaru z warzyw dodać zielony...

Ogórki małosolne

Przygotowanie ogórków małosolnych jest banalnie proste. Wystarczy kupić ogórki i gotowy...

Chipsy Lays z sosem salsa

Chipsy Lays to popularna przekąska, po którą chętnie sięgają zarówno starsi, jak i młodsi. Aby...

Porterówka

Porterówka to polska wódka wytwarzana z porteru, spiytusu i wanilii. Proporcje mogą być...

Wielkanoc na świecie

Jak co roku zajadamy się jajkami w każdej postaci, mazurkami i babami, dom ozdabiamy wiosennymi kwiatami...

Pascal Brodnicki poleca: Quesadillas z kurczakiem...

Zaskocz swoich gości i przygotuj na przyjęcie w ogrodzie smaczne tortille z kurczakiem. Sprawdź, w jakiej...