| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Krupnik korzenny

Krupnik korzenny

Krupnik należy do tradycyjnych domowych polskich wódek. Można go podawać na gorąco lub na zimno.

Składniki

  • 30 dag miodu 
  • 1/2 l spirytusu 
  • 1/4 l wody 
  • 1/2 laski wanilii 
  • szczypta cynamonu 
  • 3 goździki 
  • 1/4 gałki muszkatołowej 
  • ziele angielskie 
  • skórka pomarańczowa

Jak to zrobić

Miód z korzeniami zarumienić w rondlu, wlać wodę i zagotować. Dodać spirytus i wymieszać (nie gotować). Następnie przelać do dużej butelki, zakorkować i odstawić na 24 godziny. Gotowy krupnik przecedzić, podgrzać i podawać w małych filiżankach do kawy.

Przeczytaj dodatkowo:
Pascal Brodnicki poleca: grillowany pstrąg z...

Polecamy świetny przepis na pstrąga z grilla, z limonką i świeżym tymiankiem. Pascal Brodnicki proponuje...

Przepis na zupę chrzanową, doskonałą na...

Zupa chrzanowa to regionalny specjał z regionu łódzkiego – obowiązkowy element w wielkanocnym...

Wielkanoc na świecie

Jak co roku zajadamy się jajkami w każdej postaci, mazurkami i babami, dom ozdabiamy wiosennymi kwiatami...

Fondue serowe

Podstawowymi składnikami fondue są sery - zwykle w dwóch gatunkach, białe wino i kieliszek...

Pascal Brodnicki poleca: Quesadillas z kurczakiem...

Zaskocz swoich gości i przygotuj na przyjęcie w ogrodzie smaczne tortille z kurczakiem. Sprawdź, w jakiej...

Tiramisu bez jajek

Tiramisu to deser składający się z warstw biszkoptów nasączonych mocną kawą espresso, przełożonych...

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.