| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Krupnik korzenny

Krupnik korzenny

Krupnik należy do tradycyjnych domowych polskich wódek. Można go podawać na gorąco lub na zimno.

Składniki

  • 30 dag miodu 
  • 1/2 l spirytusu 
  • 1/4 l wody 
  • 1/2 laski wanilii 
  • szczypta cynamonu 
  • 3 goździki 
  • 1/4 gałki muszkatołowej 
  • ziele angielskie 
  • skórka pomarańczowa

Jak to zrobić

Miód z korzeniami zarumienić w rondlu, wlać wodę i zagotować. Dodać spirytus i wymieszać (nie gotować). Następnie przelać do dużej butelki, zakorkować i odstawić na 24 godziny. Gotowy krupnik przecedzić, podgrzać i podawać w małych filiżankach do kawy.

Przepis na zupę chrzanową, doskonałą na wielkanocny obiad

Zupa chrzanowa to regionalny specjał z regionu łódzkiego – obowiązkowy element w...

zobacz więcej
zamknij
Przeczytaj dodatkowo:
Pascal Brodnicki poleca: grillowane steki wołowe...

Zamiast grillować tradycyjną karkówkę polecamy super przepis na smaczną wołowinę z grilla. Przygotuj...

Wielkanoc na świecie

Jak co roku zajadamy się jajkami w każdej postaci, mazurkami i babami, dom ozdabiamy wiosennymi kwiatami...

Szybkie przepisy świąteczne: ten pyszny makowiec...

Gwarantujemy, że ten makowiec na pewno ci się uda. Nie musisz być mistrzem kuchni, aby w wigilię i święta...

Pascal Brodnicki poleca: grillowany pstrąg z...

Polecamy świetny przepis na pstrąga z grilla, z limonką i świeżym tymiankiem. Pascal Brodnicki proponuje...

Przepis na zupę chrzanową, doskonałą na...

Zupa chrzanowa to regionalny specjał z regionu łódzkiego – obowiązkowy element w wielkanocnym...

Masełko czosnkowe z tymiankiem

Masełko czosnkowe to aromatyczny dodatek do pieczywa, mięsa lub gotowanych warzyw. Tymianek dodatkowo...