| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Krupnik korzenny

Krupnik korzenny

Krupnik należy do tradycyjnych domowych polskich wódek. Można go podawać na gorąco lub na zimno.

Składniki

  • 30 dag miodu 
  • 1/2 l spirytusu 
  • 1/4 l wody 
  • 1/2 laski wanilii 
  • szczypta cynamonu 
  • 3 goździki 
  • 1/4 gałki muszkatołowej 
  • ziele angielskie 
  • skórka pomarańczowa

Jak to zrobić

Miód z korzeniami zarumienić w rondlu, wlać wodę i zagotować. Dodać spirytus i wymieszać (nie gotować). Następnie przelać do dużej butelki, zakorkować i odstawić na 24 godziny. Gotowy krupnik przecedzić, podgrzać i podawać w małych filiżankach do kawy.

Tuznajdziesz
Porównaj
Przeczytaj dodatkowo:
Pascal Brodnicki poleca: pizza z grilla (WIDEO)

Kolorowa, smaczna wegetariańska pizza z grillowanym bakłażanem, pomidorami i mozarellą. Pascal Brodnicki...

Pascal Brodnicki: lubię spotkania przy grillu...

Polecamy wywiad z Pascalem Brodnickim na temat grillowania. Pascal zdradzam nam, czym jest dla niego...

Bezy

Bezy to doskonały sposób na wykorzystanie białek, które zostają po upieczeniu ciast kruchych...

Ogórki małosolne

Przygotowanie ogórków małosolnych jest banalnie proste. Wystarczy kupić ogórki i gotowy...

Przepis na zupę chrzanową, doskonałą na...

Zupa chrzanowa to regionalny specjał z regionu łódzkiego – obowiązkowy element w wielkanocnym...