| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Krewetki w bekonie

Krewetki w bekonie

A teraz coś na grilla dla amatorów krewetek.

Składniki:

  • 15 dużych pozbawionych pancerzy krewetek,
  • 15 cienkich plastrów bekonu lub boczku,
  • 1 cytryna,
  • listki mięty, pietruszka, oregano i inne ulubione zioła.

Marynata:

  • oliwa z oliwek,
  • 1 cebula szalotka,
  • sos tabasco,
  • 1 łyżka białego octu winnego,
  • zioła, odrobina chili,
  • sól, pieprz.

Jak przyrządzić

Wymieszać dokładnie wszystkie składniki marynaty: oliwę, sok z cytryny, posiekaną miętę, pietruszkę, dodać pozostałe zioła, tabasco, pokrojoną drobno cebulkę. Do przygotowanej marynaty włożyć oczyszczone krewetki i dokładnie obtoczyć je w marynacie. Tak przygotowane odstawić w chłodne miejsce na co najmniej godzinę. Następnie po wyjęciu krewetek z marynaty owinąć dokładnie każdą krewetkę plasterkiem bekonu lub boczku i ukłożyć na tackach do grillowania. Można pozostałą marynatą posmarować krewetki już na ruszcie. Grillować 4-5 minut do zrumienienia na złocisty kolor bekonu lub boczku.


Przepis przysłany na konkurs "Letnie grillowanie" organizowany przez serwis Muratordom.pl.

Przeczytaj dodatkowo:
Grill węglowy. Jakie cechy powinien mieć dobry...

Grillowanie to doskonała metoda na przyrządzanie potraw na świeżym powietrzu - na tarasie, w ogrodzie czy na...

Placki ziemniaczane

Tradycyjne placki ziemniaczane przygotowuje się z surowych ziemniaków z dodatkiem jaj, mąki i...

Faworki

Faworki inaczej zwane chrustem to chrupkie ciasteczka o słodkim smaku smażone w głębokim tłuszczu i...

Pascal Brodnicki: lubię spotkania przy grillu...

Polecamy wywiad z Pascalem Brodnickim na temat grillowania. Pascal zdradzam nam, czym jest dla niego...

Pascal Brodnicki poleca: szaszłyki z polędwiczki...

Oryginalny przepis na szaszłyki z polędwiczki wieprzowej i kiełbasy chorizo, pieczone na grillu....

Pascal Brodnicki poleca: grillowany pstrąg z...

Polecamy świetny przepis na pstrąga z grilla, z limonką i świeżym tymiankiem. Pascal Brodnicki proponuje...