| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Krewetki w bekonie

Krewetki w bekonie

A teraz coś na grilla dla amatorów krewetek.

Składniki:

  • 15 dużych pozbawionych pancerzy krewetek,
  • 15 cienkich plastrów bekonu lub boczku,
  • 1 cytryna,
  • listki mięty, pietruszka, oregano i inne ulubione zioła.

Marynata:

  • oliwa z oliwek,
  • 1 cebula szalotka,
  • sos tabasco,
  • 1 łyżka białego octu winnego,
  • zioła, odrobina chili,
  • sól, pieprz.

Jak przyrządzić

Wymieszać dokładnie wszystkie składniki marynaty: oliwę, sok z cytryny, posiekaną miętę, pietruszkę, dodać pozostałe zioła, tabasco, pokrojoną drobno cebulkę. Do przygotowanej marynaty włożyć oczyszczone krewetki i dokładnie obtoczyć je w marynacie. Tak przygotowane odstawić w chłodne miejsce na co najmniej godzinę. Następnie po wyjęciu krewetek z marynaty owinąć dokładnie każdą krewetkę plasterkiem bekonu lub boczku i ukłożyć na tackach do grillowania. Można pozostałą marynatą posmarować krewetki już na ruszcie. Grillować 4-5 minut do zrumienienia na złocisty kolor bekonu lub boczku.


Przepis przysłany na konkurs "Letnie grillowanie" organizowany przez serwis Muratordom.pl.

Propozycja deseru - danie pyszne, zdrowe i nietuczące.

zobacz więcej
zamknij
Przeczytaj dodatkowo:
Szybkie przepisy świąteczne: ten pyszny makowiec...

Gwarantujemy, że ten makowiec na pewno ci się uda. Nie musisz być mistrzem kuchni, aby w wigilię i święta...

Bezy

Bezy to doskonały sposób na wykorzystanie białek, które zostają po upieczeniu ciast kruchych...

Ogórki małosolne

Przygotowanie ogórków małosolnych jest banalnie proste. Wystarczy kupić ogórki i gotowy...

Farsz do uszek wigilijnych - prosty przepis dla...

Trudno wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia bez czerwonego barszczu z uszkami. Podajemy sprawdzony...

Barszcz czerwony z kulebiakiem

Jeśli zupa wigilijna, to koniecznie barszcz czerwony. A do barszczu znakomicie pasuje kulebiak z kapustą.