| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Krem z truskawek

Krem z truskawek

Superdodatek do lodów, owoców i innych deserów, a także do bezpośredniego spożycia.

Składniki:

  • 2 białka jajka od "znajomej" kury,
  • ok. 1 szklanka cukru,
  • szklanka truskawek (albo malin).

Jak przygotować:

Oddzielamy od żółtek białko, które wlewamy do miksera. Dorzucamy rozdrobnione truskawki i dosypujemy cukier według smaku. Następnie na dużych obrotach ubijamy całość. Ubijać należy aż do momentu, gdy uzyskamy taką pianę truskawkową, że miskę z kremem można będzie odwrócić do góry "nogami", a całość pozostanie wewnątrz.
Ważne: jajka możemy użyć, tylko wtedy, gdy jesteśmy pewni ich pochodzenia (z uwagi na salmonellę).


Przepis przysłany na konkurs "Truskawkowa obsesja" organizowany przez serwis Muratordom.pl.

Przeczytaj dodatkowo:
Wielkanoc na świecie

Jak co roku zajadamy się jajkami w każdej postaci, mazurkami i babami, dom ozdabiamy wiosennymi kwiatami...

Strudel jabłkowy z ciasta francuskiego

Ciasto jabłkowe to chyba najpopularniejsze i najbardziej lubiane z ciast. My proponujemy nieco inną jego...

Masełko czosnkowe z tymiankiem

Masełko czosnkowe to aromatyczny dodatek do pieczywa, mięsa lub gotowanych warzyw. Tymianek dodatkowo...

Przepis na zupę chrzanową, doskonałą na...

Zupa chrzanowa to regionalny specjał z regionu łódzkiego – obowiązkowy element w wielkanocnym...

Faworki

Faworki inaczej zwane chrustem to chrupkie ciasteczka o słodkim smaku smażone w głębokim tłuszczu i...