| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Krem z truskawek

Krem z truskawek

Superdodatek do lodów, owoców i innych deserów, a także do bezpośredniego spożycia.

Składniki:

  • 2 białka jajka od "znajomej" kury,
  • ok. 1 szklanka cukru,
  • szklanka truskawek (albo malin).

Jak przygotować:

Oddzielamy od żółtek białko, które wlewamy do miksera. Dorzucamy rozdrobnione truskawki i dosypujemy cukier według smaku. Następnie na dużych obrotach ubijamy całość. Ubijać należy aż do momentu, gdy uzyskamy taką pianę truskawkową, że miskę z kremem można będzie odwrócić do góry "nogami", a całość pozostanie wewnątrz.
Ważne: jajka możemy użyć, tylko wtedy, gdy jesteśmy pewni ich pochodzenia (z uwagi na salmonellę).


Przepis przysłany na konkurs "Truskawkowa obsesja" organizowany przez serwis Muratordom.pl.

Matiasy w miodzie to kolejna z propozycji na wigilijny stół.

zobacz więcej
zamknij
Przeczytaj dodatkowo:
Farsz do uszek wigilijnych - prosty przepis dla...

Trudno wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia bez czerwonego barszczu z uszkami. Podajemy sprawdzony...

Szybkie przepisy świąteczne: ten pyszny makowiec...

Gwarantujemy, że ten makowiec na pewno ci się uda. Nie musisz być mistrzem kuchni, aby w wigilię i święta...

Tatar ze śledzia

Sposobów na przygotowanie potraw ze śledzi jest bardzo dużo. Jedno jest pewne - to obowiązkowa potrawa...

Faworki

Faworki inaczej zwane chrustem to chrupkie ciasteczka o słodkim smaku smażone w głębokim tłuszczu i...

Bezy

Bezy to doskonały sposób na wykorzystanie białek, które zostają po upieczeniu ciast kruchych...

Chipsy Lays z sosem salsa

Chipsy Lays to popularna przekąska, po którą chętnie sięgają zarówno starsi, jak i młodsi. Aby...