| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Krem z truskawek

Krem z truskawek

Superdodatek do lodów, owoców i innych deserów, a także do bezpośredniego spożycia.

Składniki:

  • 2 białka jajka od "znajomej" kury,
  • ok. 1 szklanka cukru,
  • szklanka truskawek (albo malin).

Jak przygotować:

Oddzielamy od żółtek białko, które wlewamy do miksera. Dorzucamy rozdrobnione truskawki i dosypujemy cukier według smaku. Następnie na dużych obrotach ubijamy całość. Ubijać należy aż do momentu, gdy uzyskamy taką pianę truskawkową, że miskę z kremem można będzie odwrócić do góry "nogami", a całość pozostanie wewnątrz.
Ważne: jajka możemy użyć, tylko wtedy, gdy jesteśmy pewni ich pochodzenia (z uwagi na salmonellę).


Przepis przysłany na konkurs "Truskawkowa obsesja" organizowany przez serwis Muratordom.pl.

Klasyczna i pyszna potrawa na grilla. To musi znać każdy grillujący.

zobacz więcej
zamknij
Przeczytaj dodatkowo:
Wielkanoc na świecie

Jak co roku zajadamy się jajkami w każdej postaci, mazurkami i babami, dom ozdabiamy wiosennymi kwiatami...

Farsz do uszek wigilijnych - prosty przepis dla...

Trudno wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia bez czerwonego barszczu z uszkami. Podajemy sprawdzony...

Na czym polega metoda bezpośrednia grillowania, a...

Grillowanie na grillach z zamkniętą pokrywą umożliwia wykorzystanie różnych sposobów...

Tiramisu bez jajek

Tiramisu to deser składający się z warstw biszkoptów nasączonych mocną kawą espresso, przełożonych...

Pascal Brodnicki poleca: Quesadillas z kurczakiem...

Zaskocz swoich gości i przygotuj na przyjęcie w ogrodzie smaczne tortille z kurczakiem. Sprawdź, w jakiej...

Porterówka

Porterówka to polska wódka wytwarzana z porteru, spiytusu i wanilii. Proporcje mogą być...