| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Kotlety z borowików

Kotlety z borowików

Kotlety można podać z frytkami lub ziemniakami oraz świeżo przygotowaną surówką.

Składniki

  • 1 kg świeżych borowików
  • 1 jajko
  • 2 cebule
  • 2 czerstwe bułki pszenne,
  • 3/4 szklanki mleka
  • olej, tarta bułka, sól i pieprz

Jak to zrobić

Grzyby umyć, pokroić, wrzucić do garnka i dusić z odrobiną wody na małym ogniu przez 30 minut. Po tym czasie osączyć i zemleć. Cebulę obrać, posiekać następnie podsmażyć na oleju. Do grzybów dodać jajko, namoczone w mleku i odciśnięte bułki, pieprz, sól oraz cebulkę. Jeśli masa będzie za rzadka dosypać tartej bułki. Wymieszać, uformować kotlety, obtoczyć w tartej bułce i usmażyć na rozgrzanym na patelni oleju na złoty kolor. Podawać z frytkami lub ziemniakami oraz świeżo przygotowaną surówką.

Ułożyć na półmisku i...

zobacz więcej
zamknij
Przeczytaj dodatkowo:
Bezy

Bezy to doskonały sposób na wykorzystanie białek, które zostają po upieczeniu ciast kruchych...

Pascal Brodnicki: lubię spotkania przy grillu...

Polecamy wywiad z Pascalem Brodnickim na temat grillowania. Pascal zdradzam nam, czym jest dla niego...

Pascal Brodnicki poleca: pizza z grilla (WIDEO)

Kolorowa, smaczna wegetariańska pizza z grillowanym bakłażanem, pomidorami i mozarellą. Pascal Brodnicki...

Na czym polega metoda bezpośrednia grillowania, a...

Grillowanie na grillach z zamkniętą pokrywą umożliwia wykorzystanie różnych sposobów...

Szybkie przepisy świąteczne: ten pyszny makowiec...

Gwarantujemy, że ten makowiec na pewno ci się uda. Nie musisz być mistrzem kuchni, aby w wigilię i święta...

Farsz do uszek wigilijnych - prosty przepis dla...

Trudno wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia bez czerwonego barszczu z uszkami. Podajemy sprawdzony...