| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Kotlety z borowików

Kotlety z borowików

Kotlety można podać z frytkami lub ziemniakami oraz świeżo przygotowaną surówką.

Składniki

  • 1 kg świeżych borowików
  • 1 jajko
  • 2 cebule
  • 2 czerstwe bułki pszenne,
  • 3/4 szklanki mleka
  • olej, tarta bułka, sól i pieprz

Jak to zrobić

Grzyby umyć, pokroić, wrzucić do garnka i dusić z odrobiną wody na małym ogniu przez 30 minut. Po tym czasie osączyć i zemleć. Cebulę obrać, posiekać następnie podsmażyć na oleju. Do grzybów dodać jajko, namoczone w mleku i odciśnięte bułki, pieprz, sól oraz cebulkę. Jeśli masa będzie za rzadka dosypać tartej bułki. Wymieszać, uformować kotlety, obtoczyć w tartej bułce i usmażyć na rozgrzanym na patelni oleju na złoty kolor. Podawać z frytkami lub ziemniakami oraz świeżo przygotowaną surówką.

Tuznajdziesz
Porównaj
Przeczytaj dodatkowo:
Pascal Brodnicki poleca: grillowane steki wołowe...

Zamiast grillować tradycyjną karkówkę polecamy super przepis na smaczną wołowinę z grilla. Przygotuj...

Bezy

Bezy to doskonały sposób na wykorzystanie białek, które zostają po upieczeniu ciast kruchych...

Szybkie przepisy świąteczne: ten pyszny makowiec...

Gwarantujemy, że ten makowiec na pewno ci się uda. Nie musisz być mistrzem kuchni, aby w wigilię i święta...

Kutia

Święta to czas słodkości, wypieków i bakalii. Na stole wigilijnym nie może zabraknąć tradycyjnej...

Faworki

Faworki inaczej zwane chrustem to chrupkie ciasteczka o słodkim smaku smażone w głębokim tłuszczu i...