| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Konfitury z malin

Konfitury z malin

Pyszna! Konfitury można dodać do pieczonych jabłek.

Konfitury z malinSkładniki

  • 1 kg świeżo zerwanych malin
  • 12,5 dag cukru
  • 0,5 l wody

Jak to zrobić

Z cukru i wody ugotować (na wolnym ogniu, często i intensywnie mieszając) gęsty syrop. W czasie gotowania starannie usuwać powstającą pianę. Przebrane owoce wrzucać pojedynczo do gorącego syropu. Zagotować i natychmiast odstawić na 24 godziny.
Po tym czasie smażyć konfiturę na wolnym ogniu przez 45 minut. Za każdym razem, gdy na powierzchni syropu pojawi się piana należy ją usunąć. Gotową konfiturę przełożyć do słoików.

Słodko-kwaśne jabłka

Jabłka można jeść na wiele sposobów, prosto z drzewa, zapiekane czy suszone. Można z nich...

zobacz więcej
zamknij
Przeczytaj dodatkowo:
Pascal Brodnicki poleca: grillowane steki wołowe...

Zamiast grillować tradycyjną karkówkę polecamy super przepis na smaczną wołowinę z grilla. Przygotuj...

Porterówka

Porterówka to polska wódka wytwarzana z porteru, spiytusu i wanilii. Proporcje mogą być...

Wielkanoc na świecie

Jak co roku zajadamy się jajkami w każdej postaci, mazurkami i babami, dom ozdabiamy wiosennymi kwiatami...

Masełko czosnkowe z tymiankiem

Masełko czosnkowe to aromatyczny dodatek do pieczywa, mięsa lub gotowanych warzyw. Tymianek dodatkowo...

Bezy

Bezy to doskonały sposób na wykorzystanie białek, które zostają po upieczeniu ciast kruchych...

Pascal Brodnicki: lubię spotkania przy grillu...

Polecamy wywiad z Pascalem Brodnickim na temat grillowania. Pascal zdradzam nam, czym jest dla niego...