Domowa konfitura truskawkowa z dodatkiem kwiatu czarnego bzu - oryginalny przepis

2021-03-29
Domowa konfitura truskawkowa z dodatkiem kwiatu czarnego bzu - oryginalny przepis
Autor: Shutterstock Domowa konfitura truskawkowa z dodatkiem kwiatu czarnego bzu - oryginalny przepis
łatwy
45 min
4

W tym przepisie na domową konfiturę truskawkową zamiast laski wanilii, czy innego dodatkowego aromatu używamy pięknie pachnących płatków kwitnącego czarnego bzu. Taka aromatyczna konfitura przyda się do ciepłej herbaty, kiedy przyjdą chłody. 

Przy robieniu domowych konfitur pamiętajmy o dokładnym wyparzeniu słoiczków i zakrętek. Jeśli przy nakładaniu konfitury brzeg słoiczka się zabrudzi przecieramy go czystą gazą nasączoną spirytusem.

Zobacz też: Poziomki: konfitura z poziomek [przepis]

SKŁADNIKI

  • 1 kg truskawek
  • 0,5 kg cukru żelującego (w zależności od przepisu na opakowaniu)
  • kilka kwiatostanów czarnego bzu
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Truskawki umyj, osącz na sicie i dokładnie wysusz. Odszypułkuj.
  • Połowę truskawek zmiksuj blenderem i wymieszaj z resztą truskawek oraz cukrem żelującym i sokiem wyciśniętym z cytryny. Masę umieść w dużym rondlu o grubym dnie.
  • Kwiaty czarnego bzu oskub z gałązek, zawiń w kawałek gazy i mocno zawiąż bawełnianym sznurkiem lub nicią. Woreczek włóż do rondla z masą truskawkową.
  • Owoce doprowadź do wrzenia ciągle mieszając, następnie gotuj konfiturę ok. 7 minut. Zestaw rondel z ognia, wyjmij woreczek z płatkami bzu.
  • Konfiturę przelej do wcześniej przygotowanych słoików i od razu zakręć.
  • Konfiturę można pasteryzować gotując ok. 20-25 minut w ledwo wrzącej (pyrkającej) wodzie. Wrzątek powinien sięgać nieco poniżej zakrętek. Na dno gara z wodą kładziemy czystą lnianą ściereczkę, żeby słoiki nie popękały.