| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Konfitura z moreli

Konfitura z moreli

Morele dojrzałe, lecz jędrne sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę i usunąć pestki.

Konfitura z moreliSkładniki

  • 1 kg moreli
  • 0,4 l wody
  • 1,5 kg cukru

Jak to zrobić

Morele dojrzałe, lecz jędrne sparzyć, zdjąć skórkę i usunąć pestki. Połowę cukru zagotować z 2 szklankami wody. Do wrzącego syropu włożyć połówki moreli i ponownie doprowadzić do wrzenia. Odstawić, na co najmniej 12 godzin. Następnie, dodać połowę pozostałego cukru i ponownie zagotować konfiturę. Odstawić na 12 godzin. Konfiturę podgrzać po raz trzeci, dodać resztę cukru i gotować na wolnym ogniu przez kilka minut. Zebrać pianę. Gorącą masę morelową przełożyć do słoików.

Marmolada dyniowo-jabłkowa

Marmolada będzie oryginalnym dodatkiem do ciast i ciasteczek.

zobacz więcej
zamknij
Przeczytaj dodatkowo:
Pascal Brodnicki poleca: pizza z grilla (WIDEO)

Kolorowa, smaczna wegetariańska pizza z grillowanym bakłażanem, pomidorami i mozarellą. Pascal Brodnicki...

Pascal Brodnicki: lubię spotkania przy grillu...

Polecamy wywiad z Pascalem Brodnickim na temat grillowania. Pascal zdradzam nam, czym jest dla niego...

Pierogi z kapustą i grzybami

Tradycyjna polska potrawa - pierogi. W Wigilję jemy je z postną kapustą i grzybami.

Pascal Brodnicki poleca: Quesadillas z kurczakiem...

Zaskocz swoich gości i przygotuj na przyjęcie w ogrodzie smaczne tortille z kurczakiem. Sprawdź, w jakiej...

Pascal Brodnicki poleca: szaszłyki z polędwiczki...

Oryginalny przepis na szaszłyki z polędwiczki wieprzowej i kiełbasy chorizo, pieczone na grillu....

Zupa-krem z groszku

Zupa krem z groszku jest smaczna i bardzo prosta przygotowaniu. Wystarczy do wywaru z warzyw dodać zielony...