| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Konfitura z moreli

Konfitura z moreli

Morele dojrzałe, lecz jędrne sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę i usunąć pestki.

Konfitura z moreliSkładniki

  • 1 kg moreli
  • 0,4 l wody
  • 1,5 kg cukru

Jak to zrobić

Morele dojrzałe, lecz jędrne sparzyć, zdjąć skórkę i usunąć pestki. Połowę cukru zagotować z 2 szklankami wody. Do wrzącego syropu włożyć połówki moreli i ponownie doprowadzić do wrzenia. Odstawić, na co najmniej 12 godzin. Następnie, dodać połowę pozostałego cukru i ponownie zagotować konfiturę. Odstawić na 12 godzin. Konfiturę podgrzać po raz trzeci, dodać resztę cukru i gotować na wolnym ogniu przez kilka minut. Zebrać pianę. Gorącą masę morelową przełożyć do słoików.

Tuznajdziesz
Porównaj
Przeczytaj dodatkowo:
Pascal Brodnicki poleca: pizza z grilla (WIDEO)

Kolorowa, smaczna wegetariańska pizza z grillowanym bakłażanem, pomidorami i mozarellą. Pascal Brodnicki...

Zupa-krem z groszku

Zupa krem z groszku jest smaczna i bardzo prosta przygotowaniu. Wystarczy do wywaru z warzyw dodać zielony...

Fondue serowe

Podstawowymi składnikami fondue są sery - zwykle w dwóch gatunkach, białe wino i kieliszek...

Wielkanoc na świecie

Jak co roku zajadamy się jajkami w każdej postaci, mazurkami i babami, dom ozdabiamy wiosennymi kwiatami...

Pascal Brodnicki poleca: grillowany pstrąg z...

Polecamy świetny przepis na pstrąga z grilla, z limonką i świeżym tymiankiem. Pascal Brodnicki proponuje...

Bezy

Bezy to doskonały sposób na wykorzystanie białek, które zostają po upieczeniu ciast kruchych...