| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Konfitura z jabłek i róży

Konfitura z jabłek i róży

Bardzo smaczna; doskonała np. do karnawałowych pączków.

Składniki

  • 1,5 kg owoców róży
  • 1,2 kg jabłek
  • 90 dag cukru

Jak to zrobić

Oczyszczone z pestek owoce róży zagotować i przetrzeć. W wywarze z róży rozpuścić cukier. Jabłka zetrzeć na grubej tarce, gotować w syropie do uzyskania szklistości. Dodać przecier z róży, zagotować i włożyć do słoików.

Poszczególne porcje owoców wlewamy do dużego naczynia i dokładnie je zakręcamy.

zobacz więcej
zamknij
Przeczytaj dodatkowo:
Pascal Brodnicki poleca: grillowane steki wołowe...

Zamiast grillować tradycyjną karkówkę polecamy super przepis na smaczną wołowinę z grilla. Przygotuj...

Placki ziemniaczane

Tradycyjne placki ziemniaczane przygotowuje się z surowych ziemniaków z dodatkiem jaj, mąki i...

Bezy

Bezy to doskonały sposób na wykorzystanie białek, które zostają po upieczeniu ciast kruchych...

Kutia

Święta to czas słodkości, wypieków i bakalii. Na stole wigilijnym nie może zabraknąć tradycyjnej...

Tatar ze śledzia

Sposobów na przygotowanie potraw ze śledzi jest bardzo dużo. Jedno jest pewne - to obowiązkowa potrawa...