| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Konfitura z jabłek i róży

Konfitura z jabłek i róży

Bardzo smaczna; doskonała np. do karnawałowych pączków.

Składniki

  • 1,5 kg owoców róży
  • 1,2 kg jabłek
  • 90 dag cukru

Jak to zrobić

Oczyszczone z pestek owoce róży zagotować i przetrzeć. W wywarze z róży rozpuścić cukier. Jabłka zetrzeć na grubej tarce, gotować w syropie do uzyskania szklistości. Dodać przecier z róży, zagotować i włożyć do słoików.

Likier może być doskonałym dodatkiem do lodów i sałatek owocowych.

zobacz więcej
zamknij
Przeczytaj dodatkowo:
Pascal Brodnicki poleca: pizza z grilla (WIDEO)

Kolorowa, smaczna wegetariańska pizza z grillowanym bakłażanem, pomidorami i mozarellą. Pascal Brodnicki...

Wielkanoc na świecie

Jak co roku zajadamy się jajkami w każdej postaci, mazurkami i babami, dom ozdabiamy wiosennymi kwiatami...

Ogórki małosolne

Przygotowanie ogórków małosolnych jest banalnie proste. Wystarczy kupić ogórki i gotowy...

Przepis na zupę chrzanową, doskonałą na...

Zupa chrzanowa to regionalny specjał z regionu łódzkiego – obowiązkowy element w wielkanocnym...

Farsz do uszek wigilijnych - prosty przepis dla...

Trudno wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia bez czerwonego barszczu z uszkami. Podajemy sprawdzony...

Zupa-krem z groszku

Zupa krem z groszku jest smaczna i bardzo prosta przygotowaniu. Wystarczy do wywaru z warzyw dodać zielony...