| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Kompot ze świeżych truskawek

Kompot ze świeżych truskawek

Takiego kompotu nie kupi się w żadnym sklepie. Zimą będzie świetnym dodatkiem do różnego rodzaju deserów, lodów i galaretek.

Składniki

  • 5 kg truskawek,
  • 6 litrów wody,
  • 2 kg cukru,
  • kwasek cytrynowy.

Jak to zrobić

Truskawki umyć, odszypułkować i ułożyć w słoikach, zostawiając centymetr od góry. Zagotować wodę z cukrem, dodać kwasek cytrynowy, dzięki któremu kolor kompotu będzie landrynkowy i soczysty. Płynem zalać truskawki (także zostawiając 1 cm od góry słoika). Nakrętki wytrzeć do sucha i zakręcać słoiki. Następnie wstawić je do dużego garnka z wodą sięgającą 3/4 słoików - gotować około 25 minut. Wyjąć, ustawić na ręczniku do ostygnięcia. Schować do spiżarni. Otworzyć w środku mroźnej zimy, aby przypomnieć sobie smak i zapach lata.

Polecam wszystkim. Takiego kompotu z truskawkami nie kupi się w żadnym sklepie. Może także być świetnym dodatkiem do różnego rodzaju deserów, lodów i galaretek.


Przepis nagrodzony w konkursie "Truskawkowa obsesja" organizowanym przez serwis Muratordom.pl. Gratulujemy!

Przeczytaj dodatkowo:
Pascal Brodnicki: lubię spotkania przy grillu...

Polecamy wywiad z Pascalem Brodnickim na temat grillowania. Pascal zdradzam nam, czym jest dla niego...

Chipsy Lays z sosem salsa

Chipsy Lays to popularna przekąska, po którą chętnie sięgają zarówno starsi, jak i młodsi. Aby...

Tatar ze śledzia

Sposobów na przygotowanie potraw ze śledzi jest bardzo dużo. Jedno jest pewne - to obowiązkowa potrawa...

Farsz do uszek wigilijnych - prosty przepis dla...

Trudno wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia bez czerwonego barszczu z uszkami. Podajemy sprawdzony...

Przepis na zupę chrzanową, doskonałą na...

Zupa chrzanowa to regionalny specjał z regionu łódzkiego – obowiązkowy element w wielkanocnym...