| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Koktajl kolorowy, truskawkowo-bananowy

Koktajl kolorowy, truskawkowo-bananowy

Bardzo atrakcyjny wizualnie i smakowo deser na eleganckie przyjęcia i nie tylko.

Składniki:

  • 2 banany,
  • 250 g truskawek,
  • cukier waniliowy,
  • dwie gałki lodów śmietankowych,
  • bita śmietana,
  • cukierki kolorowe,
  • słodkie rurki do dekoracji.

Jak przygotować:

Banany obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki i zmiksować blenderem, dodać pół opakowania cukru waniliowego i gałkę lodów śmietankowych, wymieszać. Truskawki umyć, usunąć szypułki, zmiksować blenderem, dodać drugą połowę cukru waniliowego i gałkę lodów śmietankowych, wymieszać. Przyszykować pucharek, przekładać przemiennie, raz masę bananową, raz truskawkową. Powinny tworzyć się kolorowe pasy, tak jak na zdjęciu. Grubość pasów zależy od upodobania. Masę owocową należy przekładać delikatnie, żeby nie zmieszały się ze sobą dwa smaki. Na koniec przyprawić bitą śmietaną, ewentualnie gałką lodów waniliowych, posypać kolorowymi cukierkami, udekorować rurkami. Wstawić na pół godziny do lodówki.

Przeczytaj dodatkowo:
Placki ziemniaczane

Tradycyjne placki ziemniaczane przygotowuje się z surowych ziemniaków z dodatkiem jaj, mąki i...

Pascal Brodnicki poleca: Quesadillas z kurczakiem...

Zaskocz swoich gości i przygotuj na przyjęcie w ogrodzie smaczne tortille z kurczakiem. Sprawdź, w jakiej...

Przepis na zupę chrzanową, doskonałą na...

Zupa chrzanowa to regionalny specjał z regionu łódzkiego – obowiązkowy element w wielkanocnym...

Barszcz czerwony z kulebiakiem

Jeśli zupa wigilijna, to koniecznie barszcz czerwony. A do barszczu znakomicie pasuje kulebiak z kapustą.

Farsz do uszek wigilijnych - prosty przepis dla...

Trudno wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia bez czerwonego barszczu z uszkami. Podajemy sprawdzony...

Porterówka

Porterówka to polska wódka wytwarzana z porteru, spiytusu i wanilii. Proporcje mogą być...