| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Kokardki zapiekane

Kokardki zapiekane

Szybkie, praktyczne, a co najważniejsze smaczne danie, z którym poradzi sobie nawet początkująca pani domu.

Składniki:

  • 1/2 opakowania makaronu kokardki,
  • pęto kiełbasy (może być zwyczajna),
  • ok. 10 dag startego, żółtego sera,
  • szklanka soku pomidorowego,
  • pół łyżki ziół: bazylii i oregano,
  • łyżka oliwy,
  • szczypta soli, pieprz.

Jak to zrobić

Makaron ugotować "al dente" (musi być sprężysty), dokładnie odcedzić. Kiełbasę pokroić w kosteczkę. Roztarte zioła, pieprz i sól wymieszać sokiem pomidorowym. Oliwę rozsmarować na dnie naczynia. Położyć warstwę makaronu, na niej kiełbasę, znów makaron itd. Całość polać sokiem i posypać serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec około 30 min.

Olbrzymia ilość kalorii, z równie dużą ilością przyjemności...

zobacz więcej
zamknij
Przeczytaj dodatkowo:
Wielkanoc na świecie

Jak co roku zajadamy się jajkami w każdej postaci, mazurkami i babami, dom ozdabiamy wiosennymi kwiatami...

Przepis na zupę chrzanową, doskonałą na...

Zupa chrzanowa to regionalny specjał z regionu łódzkiego – obowiązkowy element w wielkanocnym...

Pascal Brodnicki: lubię spotkania przy grillu...

Polecamy wywiad z Pascalem Brodnickim na temat grillowania. Pascal zdradzam nam, czym jest dla niego...

Zupa-krem z groszku

Zupa krem z groszku jest smaczna i bardzo prosta przygotowaniu. Wystarczy do wywaru z warzyw dodać zielony...

Faworki

Faworki inaczej zwane chrustem to chrupkie ciasteczka o słodkim smaku smażone w głębokim tłuszczu i...

Pascal Brodnicki poleca: Quesadillas z kurczakiem...

Zaskocz swoich gości i przygotuj na przyjęcie w ogrodzie smaczne tortille z kurczakiem. Sprawdź, w jakiej...