| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Kokardki zapiekane

Kokardki zapiekane

Szybkie, praktyczne, a co najważniejsze smaczne danie, z którym poradzi sobie nawet początkująca pani domu.

Składniki:

  • 1/2 opakowania makaronu kokardki,
  • pęto kiełbasy (może być zwyczajna),
  • ok. 10 dag startego, żółtego sera,
  • szklanka soku pomidorowego,
  • pół łyżki ziół: bazylii i oregano,
  • łyżka oliwy,
  • szczypta soli, pieprz.

Jak to zrobić

Makaron ugotować "al dente" (musi być sprężysty), dokładnie odcedzić. Kiełbasę pokroić w kosteczkę. Roztarte zioła, pieprz i sól wymieszać sokiem pomidorowym. Oliwę rozsmarować na dnie naczynia. Położyć warstwę makaronu, na niej kiełbasę, znów makaron itd. Całość polać sokiem i posypać serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec około 30 min.

Tuznajdziesz
Porównaj
Przeczytaj dodatkowo:
Na czym polega metoda bezpośrednia grillowania, a...

Grillowanie na grillach z zamkniętą pokrywą umożliwia wykorzystanie różnych sposobów...

Farsz do uszek wigilijnych - prosty przepis dla...

Trudno wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia bez czerwonego barszczu z uszkami. Podajemy sprawdzony...

Przepis na zupę chrzanową, doskonałą na...

Zupa chrzanowa to regionalny specjał z regionu łódzkiego – obowiązkowy element w wielkanocnym...

Wielkanoc na świecie

Jak co roku zajadamy się jajkami w każdej postaci, mazurkami i babami, dom ozdabiamy wiosennymi kwiatami...

Bezy

Bezy to doskonały sposób na wykorzystanie białek, które zostają po upieczeniu ciast kruchych...

Placki ziemniaczane

Tradycyjne placki ziemniaczane przygotowuje się z surowych ziemniaków z dodatkiem jaj, mąki i...