| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Kokardki zapiekane

Kokardki zapiekane

Szybkie, praktyczne, a co najważniejsze smaczne danie, z którym poradzi sobie nawet początkująca pani domu.

Składniki:

  • 1/2 opakowania makaronu kokardki,
  • pęto kiełbasy (może być zwyczajna),
  • ok. 10 dag startego, żółtego sera,
  • szklanka soku pomidorowego,
  • pół łyżki ziół: bazylii i oregano,
  • łyżka oliwy,
  • szczypta soli, pieprz.

Jak to zrobić

Makaron ugotować "al dente" (musi być sprężysty), dokładnie odcedzić. Kiełbasę pokroić w kosteczkę. Roztarte zioła, pieprz i sól wymieszać sokiem pomidorowym. Oliwę rozsmarować na dnie naczynia. Położyć warstwę makaronu, na niej kiełbasę, znów makaron itd. Całość polać sokiem i posypać serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec około 30 min.

Tuznajdziesz
Porównaj
Przeczytaj dodatkowo:
Porterówka

Porterówka to polska wódka wytwarzana z porteru, spiytusu i wanilii. Proporcje mogą być...

Tatar ze śledzia

Sposobów na przygotowanie potraw ze śledzi jest bardzo dużo. Jedno jest pewne - to obowiązkowa potrawa...

Placki ziemniaczane

Tradycyjne placki ziemniaczane przygotowuje się z surowych ziemniaków z dodatkiem jaj, mąki i...

Masełko czosnkowe z tymiankiem

Masełko czosnkowe to aromatyczny dodatek do pieczywa, mięsa lub gotowanych warzyw. Tymianek dodatkowo...

Barszcz czerwony z kulebiakiem

Jeśli zupa wigilijna, to koniecznie barszcz czerwony. A do barszczu znakomicie pasuje kulebiak z kapustą.