Sola z grilla z młodymi ziemniakami i szpinakiem [przepis na obiad z grilla]

2021-03-29
Sola z grilla z młodymi ziemniakami i szpinakiem [przepis na obiad z grilla]
Autor: Shutterstock Sola z grilla z młodymi ziemniakami i szpinakiem [przepis na obiad z grilla]
łatwy
25 min
4

Zdecydowanie za rzadko grillujemy ryby, a szkoda, bo mięso ryb jest dietetyczne i zdrowe. Proponujemy dziś super rybny obiad z grilla: z młodymi ziemniakami i szpinakiem.

SKŁADNIKI

  • 4 małe sole o łącznej wadze ok. 225 g, bez skóry
  • 750 g młodych ziemniaków ze skórką
  • 1 duża gałązka świeżej mięty
  • 40 g masła
  • sok i skórka otarta z 1 cytryny
  • 450 g listków młodego szpinaku
  • świeżo zmielona gałka muszkatołowa (według uznania)
  • sól i pieprz
  • gałązki świeżej mięty do przybrania
  • ósemki cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Włożyć ziemniaki do rondla, zalać wrzątkiem i dodać dużą gałązkę mięty. Gotować ok. 15 minut, aż lekko zmiękną.
  • Rozgrzać grill do wysokiej temperatury. Wyłożyć blachę grilla folią aluminiową i ułożyć na niej solę (w zależności od rozmiarów grilla trzeba czasem upiec rybę w dwóch ratach). W małym rondelku rozpuścić masło i wymieszać ze skórką oraz sokiem z cytryny. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Posmarować rybę masłem cytrynowym i grillować 5-6 minut. Ostrożnie przewrócić solę na drugą stronę, ponownie posmarować masłem cytrynowym i opiekać jeszcze 5-6 minut.
  • W czasie, gdy ryba się piecze, przygotować szpinak, gotując go na przez 2-3 minuty. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  • Odlać ziemniaki i przełożyć na gorący półmisek. Dodać dużo czarnego pieprzu, delikatnie wymieszać i udekorować gałązkami mięty.
  • Przełożyć solę na podgrzane talerze i polać sosem powstałym podczas pieczenia. Obłożyć kawałkami cytryny. Podawać z ziemniakami i szpinakiem.