| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Klasyczna sola z grilla

Klasyczna sola z grilla

Oprócz pstrąga na grillu można także przygotować inne ryby, na przykład solę.

Składniki:

  • 4 małe sole o łącznej wadze ok. 225 g, bez skóry,
  • 750 g młodych ziemniaków ze skórką,
  • 1 duża gałązka świeżej mięty,
  • 40 g masła,
  • sok i skórka otarta z 1 cytryny,
  • 450 g listków młodego szpinaku,
  • świeżo zmielona gałka muszkatołowa (według uznania),
  • sól i pieprz,
  • gałązki świeżej mięty do przybrania,
  • ósemki cytryny.

Jak przyrządzić:

1. Rozgrzać grill do wysokiej temperatury. Wyłożyć blachę grilla folią aluminiową i ułożyć na niej solę (w zależności od rozmiarów grilla trzeba czasem upiec rybę w dwóch ratach).
2. Włożyć ziemniaki do rondla, zalać wrzątkiem i dodać dużą gałązkę mięty. Gotować ok. 15 minut, aż lekko zmiękną.
3. W małym rondelku rozpuścić masło i wymieszać ze skórką oraz sokiem z cytryny. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Posmarować rybę masłem cytrynowym i grillować 5-6 minut. Ostrożnie przewrócić solę na drugą stronę, ponownie posmarować masłem cytrynowym i opiekać jeszcze 5-6 minut.
4. W czasie, gdy ryba się piecze, przygotować szpinak, gotując go na parzez 2-3 minuty. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
5. Odlać ziemniaki i przełożyć na gorący półmisek. Dodać dużo czarnego pieprzu, delikatnie wymieszać i udekorować gałązkami mięty. Przełożyć solę na podgrzane talerze i polać sosem powstałym podczas pieczenia. Obłożyć kawałkami cytryny. Podawać z ziemniakami i szpinakiem.


Przepis przysłany na konkurs "Letnie grillowanie" organizowany przez serwis Muratordom.pl.

Przeczytaj dodatkowo:
Przepis na zupę chrzanową, doskonałą na...

Zupa chrzanowa to regionalny specjał z regionu łódzkiego – obowiązkowy element w wielkanocnym...

Pascal Brodnicki poleca: kurczak z grilla (WIDEO)

Szukasz pomysłu na smaczne danie z grilla? Polecamy przepis Pascala Brodnickiego. Zobacz, jak przyrządzić na...

Szybkie przepisy świąteczne: ten pyszny makowiec...

Gwarantujemy, że ten makowiec na pewno ci się uda. Nie musisz być mistrzem kuchni, aby w wigilię i święta...

Masełko czosnkowe z tymiankiem

Masełko czosnkowe to aromatyczny dodatek do pieczywa, mięsa lub gotowanych warzyw. Tymianek dodatkowo...

Porterówka

Porterówka to polska wódka wytwarzana z porteru, spiytusu i wanilii. Proporcje mogą być...

Tiramisu bez jajek

Tiramisu to deser składający się z warstw biszkoptów nasączonych mocną kawą espresso, przełożonych...