| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Klasyczna sola z grilla

Klasyczna sola z grilla

Oprócz pstrąga na grillu można także przygotować inne ryby, na przykład solę.

Składniki:

  • 4 małe sole o łącznej wadze ok. 225 g, bez skóry,
  • 750 g młodych ziemniaków ze skórką,
  • 1 duża gałązka świeżej mięty,
  • 40 g masła,
  • sok i skórka otarta z 1 cytryny,
  • 450 g listków młodego szpinaku,
  • świeżo zmielona gałka muszkatołowa (według uznania),
  • sól i pieprz,
  • gałązki świeżej mięty do przybrania,
  • ósemki cytryny.

Jak przyrządzić:

1. Rozgrzać grill do wysokiej temperatury. Wyłożyć blachę grilla folią aluminiową i ułożyć na niej solę (w zależności od rozmiarów grilla trzeba czasem upiec rybę w dwóch ratach).
2. Włożyć ziemniaki do rondla, zalać wrzątkiem i dodać dużą gałązkę mięty. Gotować ok. 15 minut, aż lekko zmiękną.
3. W małym rondelku rozpuścić masło i wymieszać ze skórką oraz sokiem z cytryny. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Posmarować rybę masłem cytrynowym i grillować 5-6 minut. Ostrożnie przewrócić solę na drugą stronę, ponownie posmarować masłem cytrynowym i opiekać jeszcze 5-6 minut.
4. W czasie, gdy ryba się piecze, przygotować szpinak, gotując go na parzez 2-3 minuty. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
5. Odlać ziemniaki i przełożyć na gorący półmisek. Dodać dużo czarnego pieprzu, delikatnie wymieszać i udekorować gałązkami mięty. Przełożyć solę na podgrzane talerze i polać sosem powstałym podczas pieczenia. Obłożyć kawałkami cytryny. Podawać z ziemniakami i szpinakiem.


Przepis przysłany na konkurs "Letnie grillowanie" organizowany przez serwis Muratordom.pl.

Przeczytaj dodatkowo:
Wielkanoc na świecie

Jak co roku zajadamy się jajkami w każdej postaci, mazurkami i babami, dom ozdabiamy wiosennymi kwiatami...

Pascal Brodnicki poleca: kurczak z grilla (WIDEO)

Szukasz pomysłu na smaczne danie z grilla? Polecamy przepis Pascala Brodnickiego. Zobacz, jak przyrządzić na...

Faworki

Faworki inaczej zwane chrustem to chrupkie ciasteczka o słodkim smaku smażone w głębokim tłuszczu i...

Pascal Brodnicki poleca: Quesadillas z kurczakiem...

Zaskocz swoich gości i przygotuj na przyjęcie w ogrodzie smaczne tortille z kurczakiem. Sprawdź, w jakiej...

Pascal Brodnicki: lubię spotkania przy grillu...

Polecamy wywiad z Pascalem Brodnickim na temat grillowania. Pascal zdradzam nam, czym jest dla niego...

Tiramisu bez jajek

Tiramisu to deser składający się z warstw biszkoptów nasączonych mocną kawą espresso, przełożonych...

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.