| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Kiedy i jak zbierać zioła

Kiedy i jak zbierać zioła

Rośliny przyprawowe z ogródka, skrzynek balkonowych czy doniczek, używane od wiosny do jesieni w stanie świeżym, można też zbierać i suszyć na zimę. 

Tagi: zioła

Zbiór ziół należy rozpocząć, gdy rośliny są dobrze rozwinięte i bogato ulistnione. Do suszenia nadają się wyłącznie rośliny świeże i zupełnie zdrowe. Nie należy ich przed zbiorem podlewać ani specjalnie przesuszać.

Zioła do natychmiastowego wykorzystania zbiera się przez cały okres wegetacji, czyli tak długo, jak długo liście i pędy są zielone i aromatyczne. Najlepiej je zrywać i dodawać do potraw przed spożyciem – wtedy są najbardziej aromatyczne. 

Zioła przeznaczone do przechowywania najlepiej zbierać:

  • tuż przed kwitnieniem – większość ziół wtedy właśnie najintensywniej pachnie,
  • w słoneczny dzień przed południem (gdy rosa już obeschła, ale rośliny jeszcze nie zmatowiały wskutek upału), bądź późnym popołudniem.

Liście i pędy ścina się nożycami, sekatorem lub ostrym nożem. Nie należy ich zrywać, bo łatwo wtedy uszkodzić część nadziemną i system korzeniowy roślin. Część pędów warto pozostawić, aby roślina mogła się nadal rozwijać. Ścięte, zielone części należy luźno układać w przewiewnym koszyku lub w kartonie z otworami.
           
Uwaga! Torebki foliowe nie nadają się nawet do krótkotrwałego przechowywania ziół, gdyż rośliny parują, a wilgotne, nagrzane i bez powietrza – szybko więdną i gniją.

Tuznajdziesz
Porównaj
Przeczytaj dodatkowo:
Farsz do uszek wigilijnych - prosty przepis dla...

Trudno wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia bez czerwonego barszczu z uszkami. Podajemy sprawdzony...

Na czym polega metoda bezpośrednia grillowania, a...

Grillowanie na grillach z zamkniętą pokrywą umożliwia wykorzystanie różnych sposobów...

Szybkie przepisy świąteczne: ten pyszny makowiec...

Gwarantujemy, że ten makowiec na pewno ci się uda. Nie musisz być mistrzem kuchni, aby w wigilię i święta...

Pascal Brodnicki poleca: szaszłyki z polędwiczki...

Oryginalny przepis na szaszłyki z polędwiczki wieprzowej i kiełbasy chorizo, pieczone na grillu....

Tiramisu bez jajek

Tiramisu to deser składający się z warstw biszkoptów nasączonych mocną kawą espresso, przełożonych...

Pascal Brodnicki poleca: grillowany pstrąg z...

Polecamy świetny przepis na pstrąga z grilla, z limonką i świeżym tymiankiem. Pascal Brodnicki proponuje...