| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Kiedy i jak zbierać zioła

Kiedy i jak zbierać zioła

Rośliny przyprawowe z ogródka, skrzynek balkonowych czy doniczek, używane od wiosny do jesieni w stanie świeżym, można też zbierać i suszyć na zimę. 

Tagi: zioła

Zbiór ziół należy rozpocząć, gdy rośliny są dobrze rozwinięte i bogato ulistnione. Do suszenia nadają się wyłącznie rośliny świeże i zupełnie zdrowe. Nie należy ich przed zbiorem podlewać ani specjalnie przesuszać.

Zioła do natychmiastowego wykorzystania zbiera się przez cały okres wegetacji, czyli tak długo, jak długo liście i pędy są zielone i aromatyczne. Najlepiej je zrywać i dodawać do potraw przed spożyciem – wtedy są najbardziej aromatyczne. 

Zioła przeznaczone do przechowywania najlepiej zbierać:

  • tuż przed kwitnieniem – większość ziół wtedy właśnie najintensywniej pachnie,
  • w słoneczny dzień przed południem (gdy rosa już obeschła, ale rośliny jeszcze nie zmatowiały wskutek upału), bądź późnym popołudniem.

Liście i pędy ścina się nożycami, sekatorem lub ostrym nożem. Nie należy ich zrywać, bo łatwo wtedy uszkodzić część nadziemną i system korzeniowy roślin. Część pędów warto pozostawić, aby roślina mogła się nadal rozwijać. Ścięte, zielone części należy luźno układać w przewiewnym koszyku lub w kartonie z otworami.
           
Uwaga! Torebki foliowe nie nadają się nawet do krótkotrwałego przechowywania ziół, gdyż rośliny parują, a wilgotne, nagrzane i bez powietrza – szybko więdną i gniją.

Płaską część połówek ziemniaków posmarować sosem bazyliowym. Ułożyć na blasze,...

zobacz więcej
zamknij
Przeczytaj dodatkowo:
Pascal Brodnicki poleca: grillowany pstrąg z...

Polecamy świetny przepis na pstrąga z grilla, z limonką i świeżym tymiankiem. Pascal Brodnicki proponuje...

Pascal Brodnicki poleca: kurczak z grilla (WIDEO)

Szukasz pomysłu na smaczne danie z grilla? Polecamy przepis Pascala Brodnickiego. Zobacz, jak przyrządzić na...

Pascal Brodnicki poleca: szaszłyki z polędwiczki...

Oryginalny przepis na szaszłyki z polędwiczki wieprzowej i kiełbasy chorizo, pieczone na grillu....

Bezy

Bezy to doskonały sposób na wykorzystanie białek, które zostają po upieczeniu ciast kruchych...

Pascal Brodnicki poleca: grillowane steki wołowe...

Zamiast grillować tradycyjną karkówkę polecamy super przepis na smaczną wołowinę z grilla. Przygotuj...

Fondue serowe

Podstawowymi składnikami fondue są sery - zwykle w dwóch gatunkach, białe wino i kieliszek...

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.