| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Kebabiki

Kebabiki

Mielone na patyku, czyli propozycja na grilla.

Składniki:

Masa mięsna:

  • 500 g mięsa mielonego - lepsze jest drobiowe,
  • garść liści mięty pieprzowej,
  • 3 łyżki miodu,
  • 1-2 jajka,
  • 1-2 łyżki bułki tartej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pieprz i sól,
  • patyki szaszłykowe;

Sos:

  • 3 łyżki majonezu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki miodu,
  • 3 łyżki keczupu.

Jak przyrządzić:

Miętę posiekać, dorzucić do mięsa, dodać miód, jajka i wyciśnięty czosnek - masę wyrobić. Bułkę tartą dodawać tak, aby masa była zwarta, ale nie sucha. Tak przygotowaną masą należy oblepić patyki szaszłykowe (do połowy). Oczywiście im mniej mięsa na patyku, tym szybciej szaszłyki dochodzą na grillu.
Dodać składniki, wymieszać, odstawić do lodówki na godzinę.


Przepis przysłany na konkurs "Letnie grillowanie" organizowany przez serwis Muratordom.pl.

Przeczytaj dodatkowo:
Pascal Brodnicki poleca: Quesadillas z kurczakiem...

Zaskocz swoich gości i przygotuj na przyjęcie w ogrodzie smaczne tortille z kurczakiem. Sprawdź, w jakiej...

Placki ziemniaczane

Tradycyjne placki ziemniaczane przygotowuje się z surowych ziemniaków z dodatkiem jaj, mąki i...

Barszcz czerwony z kulebiakiem

Jeśli zupa wigilijna, to koniecznie barszcz czerwony. A do barszczu znakomicie pasuje kulebiak z kapustą.

Masełko czosnkowe z tymiankiem

Masełko czosnkowe to aromatyczny dodatek do pieczywa, mięsa lub gotowanych warzyw. Tymianek dodatkowo...

Pascal Brodnicki poleca: grillowane steki wołowe...

Zamiast grillować tradycyjną karkówkę polecamy super przepis na smaczną wołowinę z grilla. Przygotuj...