| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Kawa - nie tylko czarna

Kawa - nie tylko czarna

Kawę pije się z różnymi dodatkami i nie zawsze na gorąco, zresztą kiedyś piło się ją właśnie na zimno.

Poza mlekiem i śmietanką do kawy dodaje się również czekoladę, korzenie (kardamon, cynamon, wanilię) oraz alkohole - likiery, brandy, grappę, rum, whisky albo bezalkoholowe (smakowe) syropy. Oto wybrane przepisy (proporcje dla 2 osób):

  • Wzmocniona rumem

    Zaparzyć ok. 500 ml kawy. Do filiżanek wlać po dwie łyżeczki rumu, wsypać tyle samo cukru i uzupełnić naczynia gorącym napojem. Serwować jak najszybciej, by kawa nie wystygła.

  • Z ajerkoniakiem

    200 ml ajerkoniaku, cukier waniliowy, 40 g cukru i 100 ml mleka podgrzać, rozlać do wysokich szklanek. dodać zaparzoną kawę (po 200 ml). Napój uzupełnić spienionym mlekiem.

  • Z lodami

    W ekspresie zaparzyć 300 ml mocnej kawy. Napar rozlać do pucharków lub wysokich szklaneczek. Następnie włożyć do każdego z nich po jednej łyżce lodów czekoladowych oraz dobrze ubitej śmietanki. Wierzch posypać kakao albo czekoladowymi wiórkami.

  • O smaku cynamonu

    200 ml mleka zagotować z 2 łyżkami miodu i 1/2 łyżeczki cynamonu w proszku. Wsypać 4 łyżeczki kakao, wymieszać i rozlać do filiżanek. Dolać po 200 ml gorącej mocnej kawy, może być rozpuszczalna.

Przeczytaj dodatkowo:
Strudel jabłkowy z ciasta francuskiego

Ciasto jabłkowe to chyba najpopularniejsze i najbardziej lubiane z ciast. My proponujemy nieco inną jego...

Porterówka

Porterówka to polska wódka wytwarzana z porteru, spiytusu i wanilii. Proporcje mogą być...

Kutia

Święta to czas słodkości, wypieków i bakalii. Na stole wigilijnym nie może zabraknąć tradycyjnej...

Farsz do uszek wigilijnych - prosty przepis dla...

Trudno wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia bez czerwonego barszczu z uszkami. Podajemy sprawdzony...

Zupa-krem z groszku

Zupa krem z groszku jest smaczna i bardzo prosta przygotowaniu. Wystarczy do wywaru z warzyw dodać zielony...