Kalafior z sosem z rodzynek i kaparów

2021-03-29
mat. prasowe Electrolux
kalafior kalafiory
Autor: Shutterstock Kalafior 
łatwy
45 min
4

Kalafior, kapary i rodzynki mogą się wydawać nietypowym połączeniem, ale do odważnych świat należy. To proste włoskie danie, podawane ze świeżo upieczonym chlebem, jest doskonałą propozycją na lekki lunch. Możesz je serwować również jako dodatek do smażonej lub grillowanej ryby.

SKŁADNIKI

  • 1 średni kalafior
  • 1 łyżeczka soli
  • Sos:
  • 2 łyżki rodzynek sułtańskich
  • 2 łyżki odsączonych kaparów
  • 2 łyżki świeżego soku z cytryny
  • 4–5 łyżek oliwy z oliwek
  • odrobina wody
  • sól i pieprz
  • szczypiorek do przybrania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kalafior oczyść i opłucz. Możesz go przyrządzić w całości lub podzielić na mniejsze części.
  • Włóż kalafior do żaroodpornego naczynia i posyp solą. Gotuj w rozgrzanym piekarniku przez 10-20 minut wykorzystując program parowy. Sprawdź widelcem, czy jest miękki.
  • Ugotuj rodzynki w małej ilości wody, odsącz i odstaw do wystygnięcia.
  • Wymieszaj rodzynki z kaparami, sokiem z cytryny, oliwą z oliwek i kilkoma kroplami wody. Dodaj sól i pieprz do smaku.
  • Skrop kalafior sosem i ozdób drobno posiekanym szczypiorkiem.
  •  
mat. prasowe Electrolux