| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Jeżeli kawa... to tylko w towarzystwie!

Jeżeli kawa... to tylko w towarzystwie!

Słodki cynamon, orzeźwiająca wanilia, orientalny kardamon, korzenne goździki to aromatyczne towarzystwo, z którym można wypić ulubioną kawę lub zjeść pyszny deser.

Dlaczego cynamon, goździki, kardamon i wanilia?

Cynamon to prawdopodobnie najstarsza przyprawa świata. Ma intensywny zapach i lekko słodkawy smak. Cynamon zawdzięcza swój aromat zawartości olejków eterycznych, które decydują o jego jakości. Jest znanym afrodyzjakiem. Usuwa zmęczenie, działa rozweselająco. 

Goździki mają charakterystyczny, bardzo przyjemny korzenny zapach, natomiast w smaku są piekące. W kuchni goździki można stosować, ale z umiarem, zarówno do potraw słodkich, jak i pikantnych. Znajdują również zastosowanie w cukiernictwie, a także do wyrobu win i likierów. Wreszcie grzaniec - to zastosowanie goździków musi być znane każdemu - bez nich nie wyobrażamy sobie grzanego piwa czy wina. 

Kardanom to przyprawa o przyjemnym aromacie, przypominającym nieco kamforę i korzennym, gorzkawym, paląco-ostrym smaku. Przyprawą są zamknięte w małych torebkach nasionka, które można stosować w całości, rozdrobnione lub zmielone. Znani z doskonałej kawy Arabowie przyczepiają kilka torebek kardamonu przy dziobku dzbanka z kawą i uzyskują w ten sposób kawę o niepowtarzalnym smaku. 

Tym pięknym kwiatem w królestwie Azteków płacono niegdyś podatki. Wanilia charakteryzuje się szlachetnym aromatem przepełnionym miłą słodyczą. Najczęściej używana jest do aromatyzowania kremów, ciast, lodów, czekolady, puddingów, likierów i wielu, wielu deserów.

Energia nie tylko o poranku

Nie ma na świecie bardziej magicznego napoju, tak cenionego przez miliony. Każdego dnia wypija się na naszej planecie ponad półtora miliarda filiżanek kawy. Kawa, pełna magii, tajemnic i egzotycznych klimatów, a jednak znajoma i swojska... Dodaje energii, rozgrzewa i poprawia nastrój. A wszystko dzięki kofeinie, która stymuluje układ nerwowy i rozszerza naczynia krwionośne. Filiżanka kawy poprawia koncentrację, przyśpiesza proces myślenia, polepsza pamięć, a nawet, jak mówią niektóre badania, ma pozytywny wpływ na humor.
Dobrze zaparzona oddziałuje na trzy spośród pięciu naszych zmysłów. Z pomocą tych zmysłów aktywizuje układ nerwowy, oddechowy i trawienny. Aromatyczne przyprawy do kawy sprawiają, że nasze zmysły są pobudzone jeszcze silniej – dotyczy to zwłaszcza zmysłu smaku i powonienia. Rano świeżo zmielona kawa z ekspresu ciśnieniowego, drugie śniadanie z pianką czyli latte lub cappucino, po obiedzie tylko kawa po turecku, a na jesienny wieczór bezkofeinowa z dodatkiem alkoholu i miodu. A wszystkie uszlachetnione mieszanką cynamonu, goździków, kardamonu i wanilii.

Tuznajdziesz
Porównaj
Przeczytaj dodatkowo:
Masełko czosnkowe z tymiankiem

Masełko czosnkowe to aromatyczny dodatek do pieczywa, mięsa lub gotowanych warzyw. Tymianek dodatkowo...

Fondue serowe

Podstawowymi składnikami fondue są sery - zwykle w dwóch gatunkach, białe wino i kieliszek...

Grill węglowy. Jakie cechy powinien mieć dobry...

Grillowanie to doskonała metoda na przyrządzanie potraw na świeżym powietrzu - na tarasie, w ogrodzie czy na...

Pascal Brodnicki poleca: grillowany pstrąg z...

Polecamy świetny przepis na pstrąga z grilla, z limonką i świeżym tymiankiem. Pascal Brodnicki proponuje...

Bezy

Bezy to doskonały sposób na wykorzystanie białek, które zostają po upieczeniu ciast kruchych...

Porterówka

Porterówka to polska wódka wytwarzana z porteru, spiytusu i wanilii. Proporcje mogą być...