Jaja po celestyńsku - zapiekane z kurkami

2021-03-29
Jaja po celestyńsku - zapiekane z kurkami
Autor: Shutterstock Jaja po celestyńsku - zapiekane z kurkami
łatwy
25 min
4

Jaja po celestyńsku, zapiekane z kurkami, to bardzo prosty przepis na kurki z jajami. Można je zjeść na niedzielne śniadanie lub kolację ze świeżym pieczywem z masłem.

SKŁADNIKI

  • 400 g kurek
  • 1 cebula
  • natka pietruszki
  • 8 jaj ugotowanych na twardo
  • olej do smażenia i natłuszczenia formy
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 3 łyżki dobrego ketchupu
  • 40 g startego parmezanu
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jaja obrać ze skorupek, przekroić na połówki. Cebulę obrać, drobno pokrajać. 
  • Kurki oczyścić, opłukać, pokrajać w paski i smażyć około 15 min. często mieszając. Pod koniec smażenia dodać cebulę.
  • Gdy cebula zmięknie wymieszać z posiekaną natką pietruszki, doprawić do smaku. 
  • Jaja ułożyć w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym, obłożyć je kurkami, posypać płatkami migdałowymi, skropić ketchupem, dodać starty parmezan i zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez ok. 15 min.