Szaszłyki z indykiem i boczkiem [jak zrobić soczystego indyka z grilla]

2021-03-29
Szaszłyki z indykiem i boczkiem [jak zrobić soczystego indyka z grilla]
Autor: Shutterstock Szaszłyki z indykiem i boczkiem [jak zrobić soczystego indyka z grilla]
łatwy
15 min
4

Szaszłyki z piersi indyczej najczęściej wychodzą suche. W tym przepisie pokazujemy jak zrobić szaszłyki z indykiem, które będą miękkie i soczyste. Tajemnica tkwi nie tylko w marynacie, ale też w sposobie grillowania - wypróbuj!

SKŁADNIKI

  • 40 dag piersi z indyka
  • 20 dag wędzonego boczku
  • 3 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżki miodu
  • octu winnego
  • sól, pieprz
  • przyprawa do mięs

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pokroić mięso w kostkę, boczek i cebulę w plastry.
  • Wymieszać sos, miód, ocet i zmiażdżony czosnek. Przyprawić.
  • Mięso nabijać na szpadki na zmianę z boczkiem i cebulą. Polać marynatą, oprószyć przyprawą do mięs i odstawić na 2 godz. Podpiec kilka minut na grillu.
  • Potem owinąć w folię i piec jeszcze 5 minut.