| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Herbata po japońsku

Herbata po japońsku

W Japonii, herbatę przed zaparzeniem rozciera się na proszek...

W Japonii pija się głownie herbatę zieloną, która przed zaparzeniem rozcierana jest na proszek w specjalnym moździerzu. Proszek ten zalewa się wrzątkiem i parzy przez 2-4 minuty w specjalnych porcelanowych czajniczkach (wcześniej nagrzanych do temperatury 50-60°C). Naczynia te mają bambusowe uchwyty, które chronią przed oparzeniem. Jedną łyżeczkę herbaty zalewa się 200 ml wody o temperaturze 60°C.
Bladożółtą herbatę nalewa się do maleńkich filiżanek-czarek i pije bez cukru i innych dodatków.

Herbata po rosyjsku

Rosjanie przyrządzają tradycyjną, czarną herbatę w samowarze.

zobacz więcej
zamknij
Przeczytaj dodatkowo:
Chipsy Lays z sosem salsa

Chipsy Lays to popularna przekąska, po którą chętnie sięgają zarówno starsi, jak i młodsi. Aby...

Zupa-krem z groszku

Zupa krem z groszku jest smaczna i bardzo prosta przygotowaniu. Wystarczy do wywaru z warzyw dodać zielony...

Pascal Brodnicki poleca: grillowane steki wołowe...

Zamiast grillować tradycyjną karkówkę polecamy super przepis na smaczną wołowinę z grilla. Przygotuj...

Barszcz czerwony z kulebiakiem

Jeśli zupa wigilijna, to koniecznie barszcz czerwony. A do barszczu znakomicie pasuje kulebiak z kapustą.

Pierogi z kapustą i grzybami

Tradycyjna polska potrawa - pierogi. W Wigilję jemy je z postną kapustą i grzybami.