| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Herbata po angielsku

Herbata po angielsku

Wyspiarze cenią sobie mocne mieszanki o ostrym smaku, sporządzane z herbat cejlońskich i indyjskich.

Przygotowanie tradycyjnej herbaty po angielsku należy rozpocząć od wyparzenia wrzątkiem czajniczka. Po jego osuszeniu wsypujemy herbatę (jedna łyżeczka na filiżankę) i częściowo zalewamy wodą. Przykryte naczynie stawiamy na kuchence (na płycie ochronnej) i po 4 min dopełniamy wrzątkiem. W tym czasie należy ogrzać filiżanki, wlać do nich mleko, a na końcu przygotowany napar.

Filety z dorsza w połączeniu z podsmażonymi kurkami i cebulką tworzą kulinarną propozycję na jesień.

zobacz więcej
zamknij
Przeczytaj dodatkowo:
Faworki

Faworki inaczej zwane chrustem to chrupkie ciasteczka o słodkim smaku smażone w głębokim tłuszczu i...

Fondue serowe

Podstawowymi składnikami fondue są sery - zwykle w dwóch gatunkach, białe wino i kieliszek...

Pascal Brodnicki poleca: kurczak z grilla (WIDEO)

Szukasz pomysłu na smaczne danie z grilla? Polecamy przepis Pascala Brodnickiego. Zobacz, jak przyrządzić na...

Placki ziemniaczane

Tradycyjne placki ziemniaczane przygotowuje się z surowych ziemniaków z dodatkiem jaj, mąki i...

Pascal Brodnicki poleca: grillowany pstrąg z...

Polecamy świetny przepis na pstrąga z grilla, z limonką i świeżym tymiankiem. Pascal Brodnicki proponuje...

Przepis na zupę chrzanową, doskonałą na...

Zupa chrzanowa to regionalny specjał z regionu łódzkiego – obowiązkowy element w wielkanocnym...