| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Herbata po angielsku

Herbata po angielsku

Wyspiarze cenią sobie mocne mieszanki o ostrym smaku, sporządzane z herbat cejlońskich i indyjskich.

Przygotowanie tradycyjnej herbaty po angielsku należy rozpocząć od wyparzenia wrzątkiem czajniczka. Po jego osuszeniu wsypujemy herbatę (jedna łyżeczka na filiżankę) i częściowo zalewamy wodą. Przykryte naczynie stawiamy na kuchence (na płycie ochronnej) i po 4 min dopełniamy wrzątkiem. W tym czasie należy ogrzać filiżanki, wlać do nich mleko, a na końcu przygotowany napar.

Pamarańcze, ziarna kolendry, liście laurowe, a w roli głównej piotrosz.

zobacz więcej
zamknij
Przeczytaj dodatkowo:
Przepis na zupę chrzanową, doskonałą na...

Zupa chrzanowa to regionalny specjał z regionu łódzkiego – obowiązkowy element w wielkanocnym...

Strudel jabłkowy z ciasta francuskiego

Ciasto jabłkowe to chyba najpopularniejsze i najbardziej lubiane z ciast. My proponujemy nieco inną jego...

Ogórki małosolne

Przygotowanie ogórków małosolnych jest banalnie proste. Wystarczy kupić ogórki i gotowy...

Wielkanoc na świecie

Jak co roku zajadamy się jajkami w każdej postaci, mazurkami i babami, dom ozdabiamy wiosennymi kwiatami...

Kutia

Święta to czas słodkości, wypieków i bakalii. Na stole wigilijnym nie może zabraknąć tradycyjnej...