| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Grzyby w cieście francuskim

Grzyby w cieście francuskim

Ciasto francuskie pokroić w kwadraty lub prostokąty, rozłożyć na nich ostudzone nadzienie. Następnie dokładnie zlepić przeciwne boki.

Składniki

  • 45 dag mrożonego ciasta francuskiego
  • 3 jajka
  • 25 dag mieszanych grzybów
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżeczka masła
  • 5 dag surowej szynki
  • 50 ml śmietany
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka margaryny do wysmarowania blachy

Jak to zrobić

Ciasto francuskie rozmrozić. Jedno jajko rozmącić. Grzyby oczyścić, pokroić w plastry. Cebulę oczyścić, posiekać i zeszklić na maśle. Następnie dodać pokrojoną szynkę i grzyby, doprawić solą i pieprzem, krótko poddusić. Pozostałe jajka wymieszać ze śmietaną, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, dodać posiekaną pietruszkę. Tak przygotowanym sosem polać grzyby i mieszać, aż jajka się zetną. Ciasto pokroić w kwadraty lub prostokąty, rozłożyć na nich ostudzone nadzienie. Następnie dokładnie zlepić przeciwne boki. Ciasto francuskie z nadzieniem posmarować rozmąconym jajkiem i ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze. Piec ok. 20-25 min. w piekarniku nagrzanym do 200°C.

Tuznajdziesz
Porównaj
Przeczytaj dodatkowo:
Pascal Brodnicki poleca: kurczak z grilla (WIDEO)

Szukasz pomysłu na smaczne danie z grilla? Polecamy przepis Pascala Brodnickiego. Zobacz, jak przyrządzić na...

Masełko czosnkowe z tymiankiem

Masełko czosnkowe to aromatyczny dodatek do pieczywa, mięsa lub gotowanych warzyw. Tymianek dodatkowo...

Pascal Brodnicki poleca: pizza z grilla (WIDEO)

Kolorowa, smaczna wegetariańska pizza z grillowanym bakłażanem, pomidorami i mozarellą. Pascal Brodnicki...

Porterówka

Porterówka to polska wódka wytwarzana z porteru, spiytusu i wanilii. Proporcje mogą być...

Tiramisu bez jajek

Tiramisu to deser składający się z warstw biszkoptów nasączonych mocną kawą espresso, przełożonych...

Grill węglowy. Jakie cechy powinien mieć dobry...

Grillowanie to doskonała metoda na przyrządzanie potraw na świeżym powietrzu - na tarasie, w ogrodzie czy na...