| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Grzyby w cieście francuskim

Grzyby w cieście francuskim

Ciasto francuskie pokroić w kwadraty lub prostokąty, rozłożyć na nich ostudzone nadzienie. Następnie dokładnie zlepić przeciwne boki.

Składniki

  • 45 dag mrożonego ciasta francuskiego
  • 3 jajka
  • 25 dag mieszanych grzybów
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżeczka masła
  • 5 dag surowej szynki
  • 50 ml śmietany
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka margaryny do wysmarowania blachy

Jak to zrobić

Ciasto francuskie rozmrozić. Jedno jajko rozmącić. Grzyby oczyścić, pokroić w plastry. Cebulę oczyścić, posiekać i zeszklić na maśle. Następnie dodać pokrojoną szynkę i grzyby, doprawić solą i pieprzem, krótko poddusić. Pozostałe jajka wymieszać ze śmietaną, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, dodać posiekaną pietruszkę. Tak przygotowanym sosem polać grzyby i mieszać, aż jajka się zetną. Ciasto pokroić w kwadraty lub prostokąty, rozłożyć na nich ostudzone nadzienie. Następnie dokładnie zlepić przeciwne boki. Ciasto francuskie z nadzieniem posmarować rozmąconym jajkiem i ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze. Piec ok. 20-25 min. w piekarniku nagrzanym do 200°C.

Przeczytaj dodatkowo:
Farsz do uszek wigilijnych - prosty przepis dla...

Trudno wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia bez czerwonego barszczu z uszkami. Podajemy sprawdzony...

Chipsy Lays z sosem salsa

Chipsy Lays to popularna przekąska, po którą chętnie sięgają zarówno starsi, jak i młodsi. Aby...

Masełko czosnkowe z tymiankiem

Masełko czosnkowe to aromatyczny dodatek do pieczywa, mięsa lub gotowanych warzyw. Tymianek dodatkowo...

Tatar ze śledzia

Sposobów na przygotowanie potraw ze śledzi jest bardzo dużo. Jedno jest pewne - to obowiązkowa potrawa...

Pascal Brodnicki poleca: pizza z grilla (WIDEO)

Kolorowa, smaczna wegetariańska pizza z grillowanym bakłażanem, pomidorami i mozarellą. Pascal Brodnicki...

Pascal Brodnicki: lubię spotkania przy grillu...

Polecamy wywiad z Pascalem Brodnickim na temat grillowania. Pascal zdradzam nam, czym jest dla niego...