| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Gruszka z serem pleśniowym i żurawiną

Gruszka z serem pleśniowym i żurawiną

Oryginalny przepis na gruszkę pieczoną na grillu.

  Składniki na 4 osoby:

  • 4 twarde gruszki,
  • ser pleśniowy (tak żeby wyszło 8 niedużych kawałków),
  • 8 łyżeczek dżemu z żurawin lub jarzębiny.

Jak to zrobić:

Gruszki umyć, przekroić na pół, nie obierać. Usunąć pestki. W powstałe zagłębienie włożyć po łyżeczce dżemu i posypać rozkruszonym kawałkiem sera. Zawinąć w folię aluminiową i grillować przez kilka, kilkanaście minut aż gruszka zmięknie.


Przepis nagrodzony w konkursie "Letnie grillowanie" organizowanym przez serwis Muratordom.pl.Gratulujemy!

Przeczytaj dodatkowo:
Placki ziemniaczane

Tradycyjne placki ziemniaczane przygotowuje się z surowych ziemniaków z dodatkiem jaj, mąki i...

Grill węglowy. Jakie cechy powinien mieć dobry...

Grillowanie to doskonała metoda na przyrządzanie potraw na świeżym powietrzu - na tarasie, w ogrodzie czy na...

Wielkanoc na świecie

Jak co roku zajadamy się jajkami w każdej postaci, mazurkami i babami, dom ozdabiamy wiosennymi kwiatami...

Pascal Brodnicki: lubię spotkania przy grillu...

Polecamy wywiad z Pascalem Brodnickim na temat grillowania. Pascal zdradzam nam, czym jest dla niego...

Pascal Brodnicki poleca: Quesadillas z kurczakiem...

Zaskocz swoich gości i przygotuj na przyjęcie w ogrodzie smaczne tortille z kurczakiem. Sprawdź, w jakiej...

Zupa-krem z groszku

Zupa krem z groszku jest smaczna i bardzo prosta przygotowaniu. Wystarczy do wywaru z warzyw dodać zielony...