| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Grillowany chlebek ze smarowidłem

Grillowany chlebek ze smarowidłem

Oto dodatek do wszelkich potraw z grilla, bez którego nie smakują tak, jak powinny.

Składniki:

  • 1 chleb (najlepiej zwykły, żytni) może być krojony,
  • 40 dkg żółtego sera (np. gouda),
  • 4 ząbki czosnku,
  • pęczek szczypiorku lub 2 nieduże cebule,
  • pęczek natki pietruszki,
  • kostka masła,
  • sól,
  • pieprz.

Jak przyrządzić:

1. Chleb należy pokroić na kromki 1,5-2 cm. Chleb krojony w sklepie ma trochę za cienkie kromki.
2. Smarowidło: ser zetrzeć na cienkich oczkach. Ząbki czosnku przepuścić przez wyciskacz lub bardzo drobno pokroić.
Szczypiorek i natkę pietruszki drobno posiekać. Jeżeli cebula to bardzo drobno pokroić.

Tak przygotowane składniki smarowidła wsypać do miski wraz z kostką masła. Można dosypać soli i pieprzu do smaku. Następnie wszystko dokładnie utrzeć. Składniki muszą być tak utarte, aby można było je w miarę dobrze rozsmarować na przygotowanych kromkach. Kromki posmarować i złożyć znowu w postać bochenka chleba. Tak złożony chleb zawinąć w folię aluminiową i ułożyć na grillu. Grillować 10-15 minut z obu stron.


Przepis przysłany na konkurs "Letnie grillowanie" organizowany przez serwis Muratordom.pl.

Gruszka z serem pleśniowym i żurawiną

Oryginalny przepis na gruszkę pieczoną na grillu.

zobacz więcej
zamknij
Przeczytaj dodatkowo:
Bezy

Bezy to doskonały sposób na wykorzystanie białek, które zostają po upieczeniu ciast kruchych...

Farsz do uszek wigilijnych - prosty przepis dla...

Trudno wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia bez czerwonego barszczu z uszkami. Podajemy sprawdzony...

Pascal Brodnicki poleca: pizza z grilla (WIDEO)

Kolorowa, smaczna wegetariańska pizza z grillowanym bakłażanem, pomidorami i mozarellą. Pascal Brodnicki...

Pascal Brodnicki poleca: grillowane steki wołowe...

Zamiast grillować tradycyjną karkówkę polecamy super przepis na smaczną wołowinę z grilla. Przygotuj...

Przepis na zupę chrzanową, doskonałą na...

Zupa chrzanowa to regionalny specjał z regionu łódzkiego – obowiązkowy element w wielkanocnym...