| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Grillowane żebereczka

Grillowane żebereczka

Klasyczna potrawa z grilla, której nie można nie spróbować.

Składniki:

  • 1 kg żeberka wieprzowe,
  • migdały,
  • 3 łyżki musztardy,
  • 0,5 szklanki oleju,
  • 0,5 łyżeczki papryki ostrej,
  • ocet balsamiczy,
  • 0,5 łyżeczki miodu,
  • majeranek.

Jak przyrządzić:

Wszystkie składniki marynaty wymieszać i "wypaćkać" żeberka. Odstawić na 3 godziny, a najlepiej na 24 godziny. Składniki do marynaty według uznania. Jeśli ktoś lubi mniej lub bardziej pikantne, to należy dozować paprykę lub inne przyprawy.

Do tego podaję sałatę polaną sosem:

  • 2 łyżki octu winnego,
  • 3/4 szklanki oliwy z oliwek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • bazylia, sól, cukier według uznania.

Wymieszać i wstawić do lodówki na godzinę, aby składniki się zgrały. Polać sałatę (każdą dostępną, nawet szpinak) i posypać prażonymi na patelni migdałami.


Przepis przysłany na konkurs "Letnie grillowanie" organizowany przez serwis Muratordom.pl.

Przeczytaj dodatkowo:
Barszcz czerwony z kulebiakiem

Jeśli zupa wigilijna, to koniecznie barszcz czerwony. A do barszczu znakomicie pasuje kulebiak z kapustą.

Ogórki małosolne

Przygotowanie ogórków małosolnych jest banalnie proste. Wystarczy kupić ogórki i gotowy...

Placki ziemniaczane

Tradycyjne placki ziemniaczane przygotowuje się z surowych ziemniaków z dodatkiem jaj, mąki i...

Masełko czosnkowe z tymiankiem

Masełko czosnkowe to aromatyczny dodatek do pieczywa, mięsa lub gotowanych warzyw. Tymianek dodatkowo...

Pascal Brodnicki poleca: Quesadillas z kurczakiem...

Zaskocz swoich gości i przygotuj na przyjęcie w ogrodzie smaczne tortille z kurczakiem. Sprawdź, w jakiej...