| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Grillowane żebereczka

Grillowane żebereczka

Klasyczna potrawa z grilla, której nie można nie spróbować.

Składniki:

  • 1 kg żeberka wieprzowe,
  • migdały,
  • 3 łyżki musztardy,
  • 0,5 szklanki oleju,
  • 0,5 łyżeczki papryki ostrej,
  • ocet balsamiczy,
  • 0,5 łyżeczki miodu,
  • majeranek.

Jak przyrządzić:

Wszystkie składniki marynaty wymieszać i "wypaćkać" żeberka. Odstawić na 3 godziny, a najlepiej na 24 godziny. Składniki do marynaty według uznania. Jeśli ktoś lubi mniej lub bardziej pikantne, to należy dozować paprykę lub inne przyprawy.

Do tego podaję sałatę polaną sosem:

  • 2 łyżki octu winnego,
  • 3/4 szklanki oliwy z oliwek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • bazylia, sól, cukier według uznania.

Wymieszać i wstawić do lodówki na godzinę, aby składniki się zgrały. Polać sałatę (każdą dostępną, nawet szpinak) i posypać prażonymi na patelni migdałami.


Przepis przysłany na konkurs "Letnie grillowanie" organizowany przez serwis Muratordom.pl.

Przeczytaj dodatkowo:
Pascal Brodnicki: lubię spotkania przy grillu...

Polecamy wywiad z Pascalem Brodnickim na temat grillowania. Pascal zdradzam nam, czym jest dla niego...

Bezy

Bezy to doskonały sposób na wykorzystanie białek, które zostają po upieczeniu ciast kruchych...

Pascal Brodnicki poleca: Quesadillas z kurczakiem...

Zaskocz swoich gości i przygotuj na przyjęcie w ogrodzie smaczne tortille z kurczakiem. Sprawdź, w jakiej...

Przepis na zupę chrzanową, doskonałą na...

Zupa chrzanowa to regionalny specjał z regionu łódzkiego – obowiązkowy element w wielkanocnym...

Pascal Brodnicki poleca: szaszłyki z polędwiczki...

Oryginalny przepis na szaszłyki z polędwiczki wieprzowej i kiełbasy chorizo, pieczone na grillu....

Porterówka

Porterówka to polska wódka wytwarzana z porteru, spiytusu i wanilii. Proporcje mogą być...