| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Grillowane żebereczka

Grillowane żebereczka

Klasyczna potrawa z grilla, której nie można nie spróbować.

Składniki:

  • 1 kg żeberka wieprzowe,
  • migdały,
  • 3 łyżki musztardy,
  • 0,5 szklanki oleju,
  • 0,5 łyżeczki papryki ostrej,
  • ocet balsamiczy,
  • 0,5 łyżeczki miodu,
  • majeranek.

Jak przyrządzić:

Wszystkie składniki marynaty wymieszać i "wypaćkać" żeberka. Odstawić na 3 godziny, a najlepiej na 24 godziny. Składniki do marynaty według uznania. Jeśli ktoś lubi mniej lub bardziej pikantne, to należy dozować paprykę lub inne przyprawy.

Do tego podaję sałatę polaną sosem:

  • 2 łyżki octu winnego,
  • 3/4 szklanki oliwy z oliwek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • bazylia, sól, cukier według uznania.

Wymieszać i wstawić do lodówki na godzinę, aby składniki się zgrały. Polać sałatę (każdą dostępną, nawet szpinak) i posypać prażonymi na patelni migdałami.


Przepis przysłany na konkurs "Letnie grillowanie" organizowany przez serwis Muratordom.pl.

A teraz coś na grilla dla amatorów krewetek.

zobacz więcej
zamknij
Przeczytaj dodatkowo:
Placki ziemniaczane

Tradycyjne placki ziemniaczane przygotowuje się z surowych ziemniaków z dodatkiem jaj, mąki i...

Barszcz czerwony z kulebiakiem

Jeśli zupa wigilijna, to koniecznie barszcz czerwony. A do barszczu znakomicie pasuje kulebiak z kapustą.

Bezy

Bezy to doskonały sposób na wykorzystanie białek, które zostają po upieczeniu ciast kruchych...

Tatar ze śledzia

Sposobów na przygotowanie potraw ze śledzi jest bardzo dużo. Jedno jest pewne - to obowiązkowa potrawa...

Pascal Brodnicki poleca: grillowane steki wołowe...

Zamiast grillować tradycyjną karkówkę polecamy super przepis na smaczną wołowinę z grilla. Przygotuj...

Wielkanoc na świecie

Jak co roku zajadamy się jajkami w każdej postaci, mazurkami i babami, dom ozdabiamy wiosennymi kwiatami...