| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Grill węglowy. Jakie cechy powinien mieć dobry grill węglowy

Grill węglowy. Jakie cechy powinien mieć dobry grill węglowy

Grillowanie to doskonała metoda na przyrządzanie potraw na świeżym powietrzu - na tarasie, w ogrodzie czy na działce oraz okazja do spotkań z rodziną czy przyjaciółmi. Ważny jest więc wybór odpowiedniego grilla, dzięki któremu będziemy mogli przygotować smaczne dania dla naszych gości. Sprawdź, w co powinien być wyposażony dobry grill węglowy i jakie znaczenie ma pokrywa grilla.

Autor: Grille Weber (Weber Stephen)

Grille One-Touch Original marki Weber są dostępne w wielu kolorach, mają praktyczną pokrywę i specjalny system do usuwania popiołu w trakcie grillowania

Dobry grill węglowy powinien:

  • Mieć pokrywę z regulacją dopływu powietrza. Dzięki pokrywie można grillować bez względu na pogodę oraz wykorzystywać różne metody grillowania (grillowanie bezpośrednie i grillowanie pośrednia). Pokrywa grilla zapobiega także powstawaniu otwartych płomieni, a przez to przypalaniu potraw. Specjalne otwory wentylacyjne w pokrywie zapewniają dopływ powietrza od góry i pozwalają na regulację temperatury wewnątrz grilla. Im bardziej otworzymy wentylator tym, temperatura będzie mniejsza, ponieważ gorące powietrze wewnątrz pokrywy unosi się ku górze i ulatnia poprzez system otworów wentylacyjnych.
  • Być wykonany z dobrej jakości materiałów i zabezpieczony przed korozją. Dobry grill węglowy powinien służyć przez wiele lat, bez względu na to w jakich warunkach atmosferycznych z niego korzystamy. Dobrym zabezpieczeniem przed korozją może być np. żeliwo, stal nierdzewna lub emalia porcelanowa. Emalia pozwala dodatkowo na produkowanie grilli w różnych kolorach.
  • Być wyposażony w łatwo dostępny popielnik pod paleniskiem, dzięki czemu można w łatwy sposób usuwać nadmiar popiołu podczas grillowania (popiół zbierany jest w specjalny pojemnik pod komorą grilla, można go w każdej chwili opróżnić, bez konieczności wygaszania grilla).
WARTO WIEDZIEĆ

Grille węglowe Webera wyposażone są w system czyszczący One-Touch (montowany na spodzie kotła). Wbudowane wewnątrz grilla specjalne skrzydełka obracamy z zewnątrz rączką i w ten sposób usuwamy popiół, który zalega na dnie grilla. Dzięki temu nadmiar popiołu nie unosi się wewnątrz grilla. Poprzez te same otwory, którymi wysypujemy popiół, do wnętrza grilla dostaje się także powietrze, co pozwala dodatkowo na regulację temperatury na ruszcie. Powietrze dostające się do grilla od dołu, powoduje, że brykiet spala się szybciej i intensywniej zapewniając wysoką temperaturę grillowania. Do zagaszenia żaru należy zamknać wszystkie otwory systemu One-Touch oraz nałożyć pokrywę z zamkniętymi wentylatorami.

Grill powinien być wyposażony również w chromowany ruszt, który zapewnia długie użytkowanie oraz łatwość czyszczenia. Równie trwałe, ale nie tak popularne jak ruszty ze stali chromowanej, są ruszty żeliwne. Na przykład do przygotowania tradycyjnego, aromatycznego i soczystego steku z grilla idelany jest żeliwny ruszt w kratkę Sear Greate Gourmet BBQ System.  

Przydaje się również termometr wbudowany w pokrywę grilla, umożliwiający odczytywanie temperatury w komorze kotła i kontrolowanie stanu przygotowywanych potraw. Dzięki temu można przygotowywać dania z grilla zgodnie z przepisem, który rekomenduje określoną temperaturę do poszczególnych potraw. Odpowiednia temperatura w kotle jest szczególnie ważna podczas grillowania metodą pośrednią.

Dobry grill musi mieć ponadto uchwyty - na pokrywie i kotle. Powinny być one wykonane z nienagrzewających się materiałów np. duroplast i znajdować się w odpowiedniej odległości od gorącej kopuły grilla. 

Podczas grillowania niezwykle przydatne są różnego akcesoria, m.in.: stojak na kurczaka, płyty do smażenie i pieczenia np. pizzy, szpikulce do szaszłyków czy uchwyty do ryb.

Przeczytaj dodatkowo:
Pascal Brodnicki poleca: Quesadillas z kurczakiem...

Zaskocz swoich gości i przygotuj na przyjęcie w ogrodzie smaczne tortille z kurczakiem. Sprawdź, w jakiej...

Farsz do uszek wigilijnych - prosty przepis dla...

Trudno wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia bez czerwonego barszczu z uszkami. Podajemy sprawdzony...

Bezy

Bezy to doskonały sposób na wykorzystanie białek, które zostają po upieczeniu ciast kruchych...

Tiramisu bez jajek

Tiramisu to deser składający się z warstw biszkoptów nasączonych mocną kawą espresso, przełożonych...

Przepis na zupę chrzanową, doskonałą na...

Zupa chrzanowa to regionalny specjał z regionu łódzkiego – obowiązkowy element w wielkanocnym...

Masełko czosnkowe z tymiankiem

Masełko czosnkowe to aromatyczny dodatek do pieczywa, mięsa lub gotowanych warzyw. Tymianek dodatkowo...

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.