| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Grecka patelnia

Grecka patelnia

Potrawę przed podaniem posypać startym serem. Udekorować ziołami i chili.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków 
  • 2 łyżki oleju 
  • po pół czerwonej, żółtej i zielonej papryki 
  • ząbek czosnku
  • 1 cebula 
  • sól ziołowa 
  • 4 gałązki tymianku
  • 5 dag czarnych oliwek
  • 20 dag sera owczego (np. greckiej fety)
  • 1 papryczka chili 
  • zioła do dekoracji

Jak to zrobić

Ziemniaki obrać, pokroić w ćwiartki i smażyć 15 minut na rozgrzanym na patelni oleju, mieszając kilkakrotnie. Połówki różnokolorowej papryki oczyścić z nasion i pokroić wzdłuż na cienkie paseczki. Obrać czosnek, posiekać. Pokroić w piórka 2/3 cebuli. Po pięciu minutach smażenia ziemniaków dodać paprykę, cebulę i czosnek. Przyprawić solą ziołową i pieprzem. Listki tymianku oderwać od gałązek i razem z oliwkami dodać je do ziemniaków na trzy minuty przed końcem smażenia. Potrawę przed podaniem posypać startym serem. Udekorować ziołami i chili.

Przeczytaj dodatkowo:
Na czym polega metoda bezpośrednia grillowania, a...

Grillowanie na grillach z zamkniętą pokrywą umożliwia wykorzystanie różnych sposobów...

Grill węglowy. Jakie cechy powinien mieć dobry...

Grillowanie to doskonała metoda na przyrządzanie potraw na świeżym powietrzu - na tarasie, w ogrodzie czy na...

Faworki

Faworki inaczej zwane chrustem to chrupkie ciasteczka o słodkim smaku smażone w głębokim tłuszczu i...

Pascal Brodnicki poleca: Quesadillas z kurczakiem...

Zaskocz swoich gości i przygotuj na przyjęcie w ogrodzie smaczne tortille z kurczakiem. Sprawdź, w jakiej...

Przepis na zupę chrzanową, doskonałą na...

Zupa chrzanowa to regionalny specjał z regionu łódzkiego – obowiązkowy element w wielkanocnym...

Pascal Brodnicki poleca: grillowany pstrąg z...

Polecamy świetny przepis na pstrąga z grilla, z limonką i świeżym tymiankiem. Pascal Brodnicki proponuje...