| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Garnek z parówkami

Garnek z parówkami

Szybka i prosta potrawa - w sam raz dla niespodziewanych gości.

Składniki:

  • 1/2 kg parówek
  • 1/2 kg pieczarek
  • 2 cebule
  • ząbek czosnku
  • koncentrat pomidorowy
  • jedna torebka ryżu (około 10 dag)
  • oliwa do smażenia
  • sól
  • tabasco

Ryż ugotować, osączyć. Parówki i pieczarki pokroić w krążki. Cebulę drobno posiekać. Parówki przesmażyć. Na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę. W garnku poddusić pieczarki; gdy zaczną się złocić, dodać cebulę oraz parówki. Podlać wodą, doprawić czosnkiem roztartym z solą. Dodać koncentrat pomidorowy oraz kilka kropel tabasco (uwaga, jest ostre). Dusić ok. 20 min. Dodać ryż. Zagotować.

Przeczytaj dodatkowo:
Przepis na zupę chrzanową, doskonałą na...

Zupa chrzanowa to regionalny specjał z regionu łódzkiego – obowiązkowy element w wielkanocnym...

Pascal Brodnicki poleca: kurczak z grilla (WIDEO)

Szukasz pomysłu na smaczne danie z grilla? Polecamy przepis Pascala Brodnickiego. Zobacz, jak przyrządzić na...

Pascal Brodnicki poleca: szaszłyki z polędwiczki...

Oryginalny przepis na szaszłyki z polędwiczki wieprzowej i kiełbasy chorizo, pieczone na grillu....

Fondue serowe

Podstawowymi składnikami fondue są sery - zwykle w dwóch gatunkach, białe wino i kieliszek...

Faworki

Faworki inaczej zwane chrustem to chrupkie ciasteczka o słodkim smaku smażone w głębokim tłuszczu i...

Porterówka

Porterówka to polska wódka wytwarzana z porteru, spiytusu i wanilii. Proporcje mogą być...