| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Garnek z parówkami

Garnek z parówkami

Szybka i prosta potrawa - w sam raz dla niespodziewanych gości.

Składniki:

  • 1/2 kg parówek
  • 1/2 kg pieczarek
  • 2 cebule
  • ząbek czosnku
  • koncentrat pomidorowy
  • jedna torebka ryżu (około 10 dag)
  • oliwa do smażenia
  • sól
  • tabasco

Ryż ugotować, osączyć. Parówki i pieczarki pokroić w krążki. Cebulę drobno posiekać. Parówki przesmażyć. Na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę. W garnku poddusić pieczarki; gdy zaczną się złocić, dodać cebulę oraz parówki. Podlać wodą, doprawić czosnkiem roztartym z solą. Dodać koncentrat pomidorowy oraz kilka kropel tabasco (uwaga, jest ostre). Dusić ok. 20 min. Dodać ryż. Zagotować.

Przeczytaj dodatkowo:
Placki ziemniaczane

Tradycyjne placki ziemniaczane przygotowuje się z surowych ziemniaków z dodatkiem jaj, mąki i...

Masełko czosnkowe z tymiankiem

Masełko czosnkowe to aromatyczny dodatek do pieczywa, mięsa lub gotowanych warzyw. Tymianek dodatkowo...

Zupa-krem z groszku

Zupa krem z groszku jest smaczna i bardzo prosta przygotowaniu. Wystarczy do wywaru z warzyw dodać zielony...

Pascal Brodnicki poleca: Quesadillas z kurczakiem...

Zaskocz swoich gości i przygotuj na przyjęcie w ogrodzie smaczne tortille z kurczakiem. Sprawdź, w jakiej...

Porterówka

Porterówka to polska wódka wytwarzana z porteru, spiytusu i wanilii. Proporcje mogą być...