| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Garnek z kurczakiem

Garnek z kurczakiem

Możesz także dodać paprykę i pomidory lub polać przed podaniem sosem pomidorowym.

Składniki

  • pierś kurczaka
  • 1/2 paczki makaronu świderki
  • 1/2 kg boczniaków
  • 2 cebule
  • oliwa do smażenia
  • łyżka masła
  • łyżka mąki
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

Jak to zrobić

Kurczaka podsmażyć na patelni i pokroić w paseczki. Makaron ugotować, odcedzić. Grzyby umyć, osuszyć, pokroić. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić w rondelku. Do cebuli dodać grzyby. Przesmażyć razem. Wrzucić pokrojoną pierś kurczaka i podlać wodą. Dusić 15 min. Doprawić, dodać makaron. Zagotować i zagęścić zasmażką z masła i mąki. Przed podaniem posypać natką.

Przeczytaj dodatkowo:
Pascal Brodnicki poleca: grillowane steki wołowe...

Zamiast grillować tradycyjną karkówkę polecamy super przepis na smaczną wołowinę z grilla. Przygotuj...

Strudel jabłkowy z ciasta francuskiego

Ciasto jabłkowe to chyba najpopularniejsze i najbardziej lubiane z ciast. My proponujemy nieco inną jego...

Porterówka

Porterówka to polska wódka wytwarzana z porteru, spiytusu i wanilii. Proporcje mogą być...

Barszcz czerwony z kulebiakiem

Jeśli zupa wigilijna, to koniecznie barszcz czerwony. A do barszczu znakomicie pasuje kulebiak z kapustą.

Wielkanoc na świecie

Jak co roku zajadamy się jajkami w każdej postaci, mazurkami i babami, dom ozdabiamy wiosennymi kwiatami...