| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Fondue serowe

Fondue serowe

Podstawowymi składnikami fondue są sery - zwykle w dwóch gatunkach, białe wino i kieliszek kirszu.  Fondue serowe jada się zazwyczaj w większym gronie, bezpośrednio z garnka zwanego "caquelon", zanurzając w masie nabite na długie widelce pieczywo lub świeże warzywa.

Fondue seroweSkładniki:

  • 30 dag grojera
  • 30 dag ementalera
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 ml białego wytrawnego wina
  • 5 łyżeczek kirszu (wiśniówki)
  • łyżeczka soku z cytryny
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • pieprz mielony, najlepiej biały
  • gałka muszkatołowa


Sposób przygotowania:

Sery zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jeden ząbek czosnku przekroić i wysmarować nim wnętrze naczynia do fondue. Wlać wino i sok z cytryny, dodać drobniutko posiekany drugi ząbek czosnku. Całość zagotować na małym ogniu. Do wina dodawać stopniowo starte sery, mieszając, aż masa serowa stanie się jednolita i gładka.
Zdjąć z ognia. Mąkę wymieszać z wiśniówką i dolać do gorącej masy. Mieszać, aż zgęstnieje. Przyprawić szczyptą pieprzu i gałki muszkatołowej. Gdy masa serowa będzie gładka i uzyska konsystencję kremu, przenieść naczynie z kuchenki na podgrzewacz do fondue. Mieszać od czasu do czasu aby nie przywierało do dna.
Podawać z bagietką, grzankami lub świeżymi warzywami pokrojonymi w dużą kostkę lub słupki.

Przeczytaj dodatkowo:
Pascal Brodnicki poleca: grillowany pstrąg z...

Polecamy świetny przepis na pstrąga z grilla, z limonką i świeżym tymiankiem. Pascal Brodnicki proponuje...

Placki ziemniaczane

Tradycyjne placki ziemniaczane przygotowuje się z surowych ziemniaków z dodatkiem jaj, mąki i...

Bezy

Bezy to doskonały sposób na wykorzystanie białek, które zostają po upieczeniu ciast kruchych...

Pascal Brodnicki: lubię spotkania przy grillu...

Polecamy wywiad z Pascalem Brodnickim na temat grillowania. Pascal zdradzam nam, czym jest dla niego...

Pascal Brodnicki poleca: szaszłyki z polędwiczki...

Oryginalny przepis na szaszłyki z polędwiczki wieprzowej i kiełbasy chorizo, pieczone na grillu....

Pascal Brodnicki poleca: pizza z grilla (WIDEO)

Kolorowa, smaczna wegetariańska pizza z grillowanym bakłażanem, pomidorami i mozarellą. Pascal Brodnicki...

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.