| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Filety z soli ze szpinakiem i serem

Filety z soli ze szpinakiem i serem

Sola, szpinak, starty żółty ser i pieczone ziemniaczki - zapiekanka wcale nie musi być mięsna.

Składniki

  • 4 filety z soli
  • paczka mrożonego szpinaku 
  • 3 łyżki startego żółtego sera 
  • ząbek czosnku
  • vegeta 
  • mąka do panierowania
  • masło i mąka na zasmażkę
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz

 

Jak to zrobić

Opłukane i odsączone filety posypać z obu stron vegetą i odstawić na 10 minut. Szpinak podgrzać w rondelku z roztartym czosnkiem, doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać trochę masła. Na małej patelni przygotować zasmażkę z mąki oraz masła i dodać ją do szpinaku. Obtoczone w mące filety usmażyć na patelni w dużej ilości oleju. Usmażoną rybę przełożyć na blachę, nałożyć na każdy z filetów porcję szpinaku i posypać go startym żółtym serem. Zapiekać w piekarniku około 10 minut w temperaturze 220oC. Podawać z frytkami lub ziemniakami.

Tarta na słodko

Nadzieniem tarty na słodko są najczęściej świeże owoce sezonowe z bitą śmietaną lub masą budyniową....

zobacz więcej
zamknij
Przeczytaj dodatkowo:
Masełko czosnkowe z tymiankiem

Masełko czosnkowe to aromatyczny dodatek do pieczywa, mięsa lub gotowanych warzyw. Tymianek dodatkowo...

Bezy

Bezy to doskonały sposób na wykorzystanie białek, które zostają po upieczeniu ciast kruchych...

Chipsy Lays z sosem salsa

Chipsy Lays to popularna przekąska, po którą chętnie sięgają zarówno starsi, jak i młodsi. Aby...

Pascal Brodnicki poleca: szaszłyki z polędwiczki...

Oryginalny przepis na szaszłyki z polędwiczki wieprzowej i kiełbasy chorizo, pieczone na grillu....

Tatar ze śledzia

Sposobów na przygotowanie potraw ze śledzi jest bardzo dużo. Jedno jest pewne - to obowiązkowa potrawa...

Farsz do uszek wigilijnych - prosty przepis dla...

Trudno wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia bez czerwonego barszczu z uszkami. Podajemy sprawdzony...