| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Filety z soli ze szpinakiem i serem

Filety z soli ze szpinakiem i serem

Sola, szpinak, starty żółty ser i pieczone ziemniaczki - zapiekanka wcale nie musi być mięsna.

Składniki

  • 4 filety z soli
  • paczka mrożonego szpinaku 
  • 3 łyżki startego żółtego sera 
  • ząbek czosnku
  • vegeta 
  • mąka do panierowania
  • masło i mąka na zasmażkę
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz

 

Jak to zrobić

Opłukane i odsączone filety posypać z obu stron vegetą i odstawić na 10 minut. Szpinak podgrzać w rondelku z roztartym czosnkiem, doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać trochę masła. Na małej patelni przygotować zasmażkę z mąki oraz masła i dodać ją do szpinaku. Obtoczone w mące filety usmażyć na patelni w dużej ilości oleju. Usmażoną rybę przełożyć na blachę, nałożyć na każdy z filetów porcję szpinaku i posypać go startym żółtym serem. Zapiekać w piekarniku około 10 minut w temperaturze 220oC. Podawać z frytkami lub ziemniakami.

Przeczytaj dodatkowo:
Tatar ze śledzia

Sposobów na przygotowanie potraw ze śledzi jest bardzo dużo. Jedno jest pewne - to obowiązkowa potrawa...

Pascal Brodnicki: lubię spotkania przy grillu...

Polecamy wywiad z Pascalem Brodnickim na temat grillowania. Pascal zdradzam nam, czym jest dla niego...

Zupa-krem z groszku

Zupa krem z groszku jest smaczna i bardzo prosta przygotowaniu. Wystarczy do wywaru z warzyw dodać zielony...

Bezy

Bezy to doskonały sposób na wykorzystanie białek, które zostają po upieczeniu ciast kruchych...

Barszcz czerwony z kulebiakiem

Jeśli zupa wigilijna, to koniecznie barszcz czerwony. A do barszczu znakomicie pasuje kulebiak z kapustą.