| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Figowy mazurek

Figowy mazurek

Jest takie ciasto, którego nie może zabraknąć podczas Świąt Wielkanocnych.

Składniki

  • 25 dag mąki,
  • 15 dag masła,
  • 8 dag cukru,
  • jajko
  • 1/2 l mleka,
  • 25 dag cukru,
  • 25 dag fig,
  • łyżka masła

Jak to zrobić

Zagnieść kruche ciasto, upiec na wyłożonej papierem blasze. Mleko gotować z cukrem. Gdy zacznie gęstnieć, dodać pokrojone cienko figi i masło. Całość zagotować, a po przestudzeniu wyłożyć na upieczony spód.

Przeczytaj dodatkowo:
Porterówka

Porterówka to polska wódka wytwarzana z porteru, spiytusu i wanilii. Proporcje mogą być...

Faworki

Faworki inaczej zwane chrustem to chrupkie ciasteczka o słodkim smaku smażone w głębokim tłuszczu i...

Masełko czosnkowe z tymiankiem

Masełko czosnkowe to aromatyczny dodatek do pieczywa, mięsa lub gotowanych warzyw. Tymianek dodatkowo...

Pascal Brodnicki poleca: pizza z grilla (WIDEO)

Kolorowa, smaczna wegetariańska pizza z grillowanym bakłażanem, pomidorami i mozarellą. Pascal Brodnicki...

Na czym polega metoda bezpośrednia grillowania, a...

Grillowanie na grillach z zamkniętą pokrywą umożliwia wykorzystanie różnych sposobów...

Tiramisu bez jajek

Tiramisu to deser składający się z warstw biszkoptów nasączonych mocną kawą espresso, przełożonych...