| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Faworki

Faworki

Faworki inaczej zwane chrustem to chrupkie ciasteczka o słodkim smaku smażone w głębokim tłuszczu i posypywane cukrem pudrem. Bardzo ważnym składnikiem ciasta faworkowego jest ocet lub spirytus, zapobiegający nadmiernemu wchłanianiu tłuszczu. Faworki najczęściej spożywane są w czasie karnawału, tłustego czwartku lub na ostatki...

FaworkiSkładniki:

  •     5 żółtek
  •     1/2 kg mąki pszennej
  •     szczypta soli
  •     łyżka spirytusu lub octu 6%
  •     1 szklanka gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  •     smalec do smażenia
  •     cukier puder do posypania


Sposób wykonania:

Mąkę przesiać, dodać żółtka, spirytus, śmietanę i szczyptę soli. Wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i elastyczne, następnie kilkakrotnie "zbić" ciasto wałkiem aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Gotowe owinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na około godzinę. Schłodzone ciasto bardzo cieniutko rozwałkować. Wykrawać podłużne prostokąty, każdy naciąć pośrodku wzdłuż i formować faworki przewlekając jeden koniec prostokąta przez wycięty otwór.
Usmażyć w gorącym tłuszczu na złoty kolor, następnie osączyć na ręczniku papierowym. Po wystudzeniu posypać obficie cukrem pudrem.

Przeczytaj dodatkowo:
Masełko czosnkowe z tymiankiem

Masełko czosnkowe to aromatyczny dodatek do pieczywa, mięsa lub gotowanych warzyw. Tymianek dodatkowo...

Szybkie przepisy świąteczne: ten pyszny makowiec...

Gwarantujemy, że ten makowiec na pewno ci się uda. Nie musisz być mistrzem kuchni, aby w wigilię i święta...

Przepis na zupę chrzanową, doskonałą na...

Zupa chrzanowa to regionalny specjał z regionu łódzkiego – obowiązkowy element w wielkanocnym...

Pascal Brodnicki poleca: Quesadillas z kurczakiem...

Zaskocz swoich gości i przygotuj na przyjęcie w ogrodzie smaczne tortille z kurczakiem. Sprawdź, w jakiej...

Bezy

Bezy to doskonały sposób na wykorzystanie białek, które zostają po upieczeniu ciast kruchych...

Pascal Brodnicki poleca: pizza z grilla (WIDEO)

Kolorowa, smaczna wegetariańska pizza z grillowanym bakłażanem, pomidorami i mozarellą. Pascal Brodnicki...

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.