| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Egzotyczne szaszłyki z kurczaka i mango

Egzotyczne szaszłyki z kurczaka i mango

Soczyste szaszłyki z kurczaka upieczone na grillu propozycją dla preferujących drób.

Składniki:

  • 1 mango
  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 2 cebule
  • 1 czerwona papryka
  • 2 łyżki ziaren sezamu
  • przyprawa do kurczaka Delikat 
  • oregano, bazylia, czosnek (granulowany lub świeży), chilli lub pieprz Cayenne (ewentualnie inne ulubione zioła do smaku)
  • sól, pieprz
  • przyprawa grillowa 
  • odrobina piwa
  • patyczki do szaszłyków

Jak przyrządzić:

1. Piersi z kurczaka posolić, natrzeć przyprawą do kurczaka Delikat, posypać: bazylią, oregano, granulowanym czosnkiem (lub natrzeć świeżym, przeciśniętym przez praskę), pieprzem, odrobiną chilli lub pieprzem Cayenne, przyprawą grillową wedle uznania. Najważniejsza jest sól, przyprawa Delikat i przyprawa grillowa. Resztę przypraw można łączyć i dowolnie zestawiać (nie należy się przejmować zbyt dużą ilością przypraw, gdyż i tak część odpadnie w trakcie marynowania i pieczenia). Tak przygotowanego kurczaka pokroić na nieduże kawałki. Zalać odrobiną piwa, przełożyć do miski i pod przykryciem trzymać w lodówce godzinę lub dłużej w celu zamarynowania.
2. Cebulę pokroić na talarki lub małe cząstki. Paprykę również pokroić na niezbyt duże kawałki, a mango obrać ze skórki i pokroić na plasterki (należy kroić aż do pestki, gdyż tej po uprzednim rozkrojeniu nie daje się wyjąć). Po godzinie wyjąć mięso z lodówki, obtoczyć w ziarenkach sezamu, a następnie nabijać na patyczki do szaszłyków na przemian mięso, mango, cebulę i paprykę. Piec na grillu lub w piekarniku (ewentualnie na patelni) do momentu, aż mięso będzie w pełni upieczone.


Przepis przysłany na konkurs "Letnie grillowanie" organizowany przez serwis Muratordom.pl.

Przeczytaj dodatkowo:
Ogórki małosolne

Przygotowanie ogórków małosolnych jest banalnie proste. Wystarczy kupić ogórki i gotowy...

Zupa-krem z groszku

Zupa krem z groszku jest smaczna i bardzo prosta przygotowaniu. Wystarczy do wywaru z warzyw dodać zielony...

Pierogi z kapustą i grzybami

Tradycyjna polska potrawa - pierogi. W Wigilję jemy je z postną kapustą i grzybami.

Pascal Brodnicki poleca: grillowane steki wołowe...

Zamiast grillować tradycyjną karkówkę polecamy super przepis na smaczną wołowinę z grilla. Przygotuj...

Pascal Brodnicki: lubię spotkania przy grillu...

Polecamy wywiad z Pascalem Brodnickim na temat grillowania. Pascal zdradzam nam, czym jest dla niego...

Masełko czosnkowe z tymiankiem

Masełko czosnkowe to aromatyczny dodatek do pieczywa, mięsa lub gotowanych warzyw. Tymianek dodatkowo...