| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Dżem dereniowy

Dżem dereniowy

Z połączenia soczystych pestkowców o przyjemnym słodko-kwaśnym smaku i specyficznym aromacie z niewielką ilością jabłek, powstaje znakomity dodatek nie tylko do dań z dzikiego ptactwa.

Składniki

  • 1 kg dereni
  • 50 dag jabłek
  • 70 dag cukru

Jak to zrobić

Jabłka obrać, pokroić na kawałki, udusić w garnku z łyżką wody. Umyte derenie wrzucić do drugiego garnka, zagotować z niewielką ilością wody. Przetrzeć przez sito, aby pozbyć się pestek. Przetartą masę z dereni przełożyć do garnka z jabłkami, dodać cukier, zagotować i zdjąć z ognia i kilkakrotnie to powtarzać. Gorący dżem przełożyć do słoików, zamknąć i odwrócić dnem do góry. To znakomity dodatek do pasztetu, zimnej wołowiny lub dań z dzikiego ptactwa.

Przeczytaj dodatkowo:
Grill węglowy. Jakie cechy powinien mieć dobry...

Grillowanie to doskonała metoda na przyrządzanie potraw na świeżym powietrzu - na tarasie, w ogrodzie czy na...

Pascal Brodnicki poleca: pizza z grilla (WIDEO)

Kolorowa, smaczna wegetariańska pizza z grillowanym bakłażanem, pomidorami i mozarellą. Pascal Brodnicki...

Bezy

Bezy to doskonały sposób na wykorzystanie białek, które zostają po upieczeniu ciast kruchych...

Przepis na zupę chrzanową, doskonałą na...

Zupa chrzanowa to regionalny specjał z regionu łódzkiego – obowiązkowy element w wielkanocnym...

Fondue serowe

Podstawowymi składnikami fondue są sery - zwykle w dwóch gatunkach, białe wino i kieliszek...

Na czym polega metoda bezpośrednia grillowania, a...

Grillowanie na grillach z zamkniętą pokrywą umożliwia wykorzystanie różnych sposobów...