| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Dżem dereniowy

Dżem dereniowy

Z połączenia soczystych pestkowców o przyjemnym słodko-kwaśnym smaku i specyficznym aromacie z niewielką ilością jabłek, powstaje znakomity dodatek nie tylko do dań z dzikiego ptactwa.

Składniki

  • 1 kg dereni
  • 50 dag jabłek
  • 70 dag cukru

Jak to zrobić

Jabłka obrać, pokroić na kawałki, udusić w garnku z łyżką wody. Umyte derenie wrzucić do drugiego garnka, zagotować z niewielką ilością wody. Przetrzeć przez sito, aby pozbyć się pestek. Przetartą masę z dereni przełożyć do garnka z jabłkami, dodać cukier, zagotować i zdjąć z ognia i kilkakrotnie to powtarzać. Gorący dżem przełożyć do słoików, zamknąć i odwrócić dnem do góry. To znakomity dodatek do pasztetu, zimnej wołowiny lub dań z dzikiego ptactwa.

Makowiec jest jedną z tradycyjnych potraw wigilijnych.

zobacz więcej
zamknij
Przeczytaj dodatkowo:
Masełko czosnkowe z tymiankiem

Masełko czosnkowe to aromatyczny dodatek do pieczywa, mięsa lub gotowanych warzyw. Tymianek dodatkowo...

Pascal Brodnicki poleca: pizza z grilla (WIDEO)

Kolorowa, smaczna wegetariańska pizza z grillowanym bakłażanem, pomidorami i mozarellą. Pascal Brodnicki...

Pascal Brodnicki poleca: Quesadillas z kurczakiem...

Zaskocz swoich gości i przygotuj na przyjęcie w ogrodzie smaczne tortille z kurczakiem. Sprawdź, w jakiej...

Tatar ze śledzia

Sposobów na przygotowanie potraw ze śledzi jest bardzo dużo. Jedno jest pewne - to obowiązkowa potrawa...

Farsz do uszek wigilijnych - prosty przepis dla...

Trudno wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia bez czerwonego barszczu z uszkami. Podajemy sprawdzony...

Pascal Brodnicki poleca: grillowane steki wołowe...

Zamiast grillować tradycyjną karkówkę polecamy super przepis na smaczną wołowinę z grilla. Przygotuj...