| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Dżem dereniowy

Dżem dereniowy

Z połączenia soczystych pestkowców o przyjemnym słodko-kwaśnym smaku i specyficznym aromacie z niewielką ilością jabłek, powstaje znakomity dodatek nie tylko do dań z dzikiego ptactwa.

Składniki

  • 1 kg dereni
  • 50 dag jabłek
  • 70 dag cukru

Jak to zrobić

Jabłka obrać, pokroić na kawałki, udusić w garnku z łyżką wody. Umyte derenie wrzucić do drugiego garnka, zagotować z niewielką ilością wody. Przetrzeć przez sito, aby pozbyć się pestek. Przetartą masę z dereni przełożyć do garnka z jabłkami, dodać cukier, zagotować i zdjąć z ognia i kilkakrotnie to powtarzać. Gorący dżem przełożyć do słoików, zamknąć i odwrócić dnem do góry. To znakomity dodatek do pasztetu, zimnej wołowiny lub dań z dzikiego ptactwa.

Przeczytaj dodatkowo:
Bezy

Bezy to doskonały sposób na wykorzystanie białek, które zostają po upieczeniu ciast kruchych...

Wielkanoc na świecie

Jak co roku zajadamy się jajkami w każdej postaci, mazurkami i babami, dom ozdabiamy wiosennymi kwiatami...

Szybkie przepisy świąteczne: ten pyszny makowiec...

Gwarantujemy, że ten makowiec na pewno ci się uda. Nie musisz być mistrzem kuchni, aby w wigilię i święta...

Pascal Brodnicki poleca: pizza z grilla (WIDEO)

Kolorowa, smaczna wegetariańska pizza z grillowanym bakłażanem, pomidorami i mozarellą. Pascal Brodnicki...

Pascal Brodnicki poleca: Quesadillas z kurczakiem...

Zaskocz swoich gości i przygotuj na przyjęcie w ogrodzie smaczne tortille z kurczakiem. Sprawdź, w jakiej...