| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Domowy zakwas na żurek

Domowy zakwas na żurek

Jest prawdziwie staropolskim daniem, a przepisów na jego wykonanie jest bardzo dużo.

Tradycyjnie jadano go w okresie poprzedzającym Wielkanoc (żur postny), ale również serwowano na świąteczne śniadanie lub obiad, tyle że wtedy był znacznie „treściwszy”. Podstawę żurku stanowi zakwas. Można go kupić, ale najlepiej smakuje własnej roboty. Jego wykonanie jest bardzo proste.

 

Do kamiennego naczynia wsypujemy 2 szklanki żytniej lub razowej mąki i zalewamy gorącą, przegotowaną wodą tak, aby uzyskać konsystencję rzadkiego ciasta. Następnie wlewamy litr letniej wody, wkładamy skórkę razowego chleba oraz 4-6 ząbków czosnku. Naczynie zakrywamy gazą i stawiamy w ciepłym miejscu na 3-4 dni. Po tym czasie zakwas jest już gotowy. Proporcje, zależnie od potrzeb, można oczywiście zwielokrotniać.

Wigilijne menu

Święta Bożego Narodzenia tradycyjnie rozpoczynamy wigilijną kolacją. W naszych domach roznosi się...

zobacz więcej
zamknij
Przeczytaj dodatkowo:
Pascal Brodnicki poleca: grillowane steki wołowe...

Zamiast grillować tradycyjną karkówkę polecamy super przepis na smaczną wołowinę z grilla. Przygotuj...

Farsz do uszek wigilijnych - prosty przepis dla...

Trudno wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia bez czerwonego barszczu z uszkami. Podajemy sprawdzony...

Pascal Brodnicki poleca: grillowany pstrąg z...

Polecamy świetny przepis na pstrąga z grilla, z limonką i świeżym tymiankiem. Pascal Brodnicki proponuje...

Porterówka

Porterówka to polska wódka wytwarzana z porteru, spiytusu i wanilii. Proporcje mogą być...

Masełko czosnkowe z tymiankiem

Masełko czosnkowe to aromatyczny dodatek do pieczywa, mięsa lub gotowanych warzyw. Tymianek dodatkowo...

Na czym polega metoda bezpośrednia grillowania, a...

Grillowanie na grillach z zamkniętą pokrywą umożliwia wykorzystanie różnych sposobów...