| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Domowy sok malinowy

Domowy sok malinowy

Nic tak nie poprawia nastroju i nadszarpniętego zdrowia jak domowy sok malinowy. Sam lub dodany do herbaty będzie świetnym lekarstwem na jesienna depresję czy zimowe przeziębienie.

Składniki

  • 1 kg świeżo zerwanych malin
  • 20 dag cukru
  • kwasek cytrynowy

Jak to zrobić

Dojrzałe maliny opłucz i wrzucić do emaliowanego garnka. Dodaj niepełną szklankę wody i całość gotuj na dużym palniku, aż maliny się rozgotują i wypłynie z nich sok. Potem je przestudź i odsączać tak, aby spłynął tylko sam sok bez miąższu. Uzyskany sok wlej ponownie do garnka, dodaj cukier i szczyptę kwasku cytrynowego, ponownie zagotuj. Gorący sok przelej do czystych i wyparzonych butelek lub zakręcanych słoików, dokładnie zamknij i gotuj je przez 15 min.

Z pozostawionego miąższu można przygotować napój malinowy. Pozostałe pestki i miąższ włożyć do garnka, zalać wodą, zagotować, odcedzić, dodać cukier i wystudzić. Uzyskany w ten sposób schłodzony napój, w porze letniej świetnie gasi pragnienie.

Przeczytaj dodatkowo:
Pascal Brodnicki: lubię spotkania przy grillu...

Polecamy wywiad z Pascalem Brodnickim na temat grillowania. Pascal zdradzam nam, czym jest dla niego...

Pascal Brodnicki poleca: Quesadillas z kurczakiem...

Zaskocz swoich gości i przygotuj na przyjęcie w ogrodzie smaczne tortille z kurczakiem. Sprawdź, w jakiej...

Bezy

Bezy to doskonały sposób na wykorzystanie białek, które zostają po upieczeniu ciast kruchych...

Zupa-krem z groszku

Zupa krem z groszku jest smaczna i bardzo prosta przygotowaniu. Wystarczy do wywaru z warzyw dodać zielony...

Masełko czosnkowe z tymiankiem

Masełko czosnkowe to aromatyczny dodatek do pieczywa, mięsa lub gotowanych warzyw. Tymianek dodatkowo...

Przepis na zupę chrzanową, doskonałą na...

Zupa chrzanowa to regionalny specjał z regionu łódzkiego – obowiązkowy element w wielkanocnym...