| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Domowy chleb z otrębami

Domowy chleb z otrębami

Do chleba, oprócz otrąb można dodać kminek, siemię lniane lub słonecznik.

Domowy chleb z otrębamiSkładniki

  • 10 dag drożdży
  • 1 kg mąki
  • 1 litr letniej wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soli
  • 2 szklanki otrąb pszennych

Jak to zrobić

Drożdże zasypać cukrem, odstawić na chwile, poczekać, aż się rozpuszczą. Dodać resztę składników i dobrze wymieszać. Odstawić na 20 minut w cieple miejsce. W tym czasie trzykrotnie wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 200°C. Ciasto chlebowe włożyć na blachę posmarowaną olejem. Piec przez około godzinę. Po upieczeniu wierzch chleba lekko zwilżyć wodą i wstawić na 1-2 minuty do ciepłego piekarnika.
Do chleba, oprócz otrąb można dodać kminek, siemię lniane lub słonecznik.

Tuznajdziesz
Porównaj
Przeczytaj dodatkowo:
Przepis na zupę chrzanową, doskonałą na...

Zupa chrzanowa to regionalny specjał z regionu łódzkiego – obowiązkowy element w wielkanocnym...

Kutia

Święta to czas słodkości, wypieków i bakalii. Na stole wigilijnym nie może zabraknąć tradycyjnej...

Pascal Brodnicki poleca: Quesadillas z kurczakiem...

Zaskocz swoich gości i przygotuj na przyjęcie w ogrodzie smaczne tortille z kurczakiem. Sprawdź, w jakiej...

Porterówka

Porterówka to polska wódka wytwarzana z porteru, spiytusu i wanilii. Proporcje mogą być...

Farsz do uszek wigilijnych - prosty przepis dla...

Trudno wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia bez czerwonego barszczu z uszkami. Podajemy sprawdzony...

Bezy

Bezy to doskonały sposób na wykorzystanie białek, które zostają po upieczeniu ciast kruchych...