| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Domowy chleb z otrębami

Domowy chleb z otrębami

Do chleba, oprócz otrąb można dodać kminek, siemię lniane lub słonecznik.

Domowy chleb z otrębamiSkładniki

  • 10 dag drożdży
  • 1 kg mąki
  • 1 litr letniej wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soli
  • 2 szklanki otrąb pszennych

Jak to zrobić

Drożdże zasypać cukrem, odstawić na chwile, poczekać, aż się rozpuszczą. Dodać resztę składników i dobrze wymieszać. Odstawić na 20 minut w cieple miejsce. W tym czasie trzykrotnie wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 200°C. Ciasto chlebowe włożyć na blachę posmarowaną olejem. Piec przez około godzinę. Po upieczeniu wierzch chleba lekko zwilżyć wodą i wstawić na 1-2 minuty do ciepłego piekarnika.
Do chleba, oprócz otrąb można dodać kminek, siemię lniane lub słonecznik.

Przeczytaj dodatkowo:
Pascal Brodnicki poleca: kurczak z grilla (WIDEO)

Szukasz pomysłu na smaczne danie z grilla? Polecamy przepis Pascala Brodnickiego. Zobacz, jak przyrządzić na...

Pascal Brodnicki poleca: grillowane steki wołowe...

Zamiast grillować tradycyjną karkówkę polecamy super przepis na smaczną wołowinę z grilla. Przygotuj...

Na czym polega metoda bezpośrednia grillowania, a...

Grillowanie na grillach z zamkniętą pokrywą umożliwia wykorzystanie różnych sposobów...

Placki ziemniaczane

Tradycyjne placki ziemniaczane przygotowuje się z surowych ziemniaków z dodatkiem jaj, mąki i...

Fondue serowe

Podstawowymi składnikami fondue są sery - zwykle w dwóch gatunkach, białe wino i kieliszek...

Tiramisu bez jajek

Tiramisu to deser składający się z warstw biszkoptów nasączonych mocną kawą espresso, przełożonych...