| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Deser kawowy z brązowym cukrem i rumem

Deser kawowy z brązowym cukrem i rumem

Doskonały deser, który ochłodzi nawet w najbardziej gorące, letnie dni.

Składniki (porcja dla 4 osób)

  • 2 łyżeczki rumu
  • 200 ml mocnej kawy (najlepiej zaparzonej w ekspresie)
  • 4 żółtka
  • 100 g brązowego cukru
  • 300 ml bitej śmietany
  • kakao

Jak to zrobić

Wlej rum do ciepłej kawy i poczekaj aż ostygnie. W metalowej misce utrzyj żółtka z brązowym cukrem, trzymając pojemnik nad garnkiem gotującej się wody dopóki mikstura nie zgęstnieje. Następnie dokładnie wymieszaj masę i odstaw do wystygnięcia. Połącz masę z kawą, przelej ją do czterech schłodzonych szklanek i wstaw do lodówki przynajmniej na godzinę. Przed podaniem górę każdego deseru oprósz kakao.

Rabarbar to kwaskowate warzywo, bogate w żelazo o bardzo delikatnym smaku i zapachu. Konfitura z...

zobacz więcej
zamknij
Przeczytaj dodatkowo:
Porterówka

Porterówka to polska wódka wytwarzana z porteru, spiytusu i wanilii. Proporcje mogą być...

Chipsy Lays z sosem salsa

Chipsy Lays to popularna przekąska, po którą chętnie sięgają zarówno starsi, jak i młodsi. Aby...

Ogórki małosolne

Przygotowanie ogórków małosolnych jest banalnie proste. Wystarczy kupić ogórki i gotowy...

Pascal Brodnicki: lubię spotkania przy grillu...

Polecamy wywiad z Pascalem Brodnickim na temat grillowania. Pascal zdradzam nam, czym jest dla niego...

Przepis na zupę chrzanową, doskonałą na...

Zupa chrzanowa to regionalny specjał z regionu łódzkiego – obowiązkowy element w wielkanocnym...

Szybkie przepisy świąteczne: ten pyszny makowiec...

Gwarantujemy, że ten makowiec na pewno ci się uda. Nie musisz być mistrzem kuchni, aby w wigilię i święta...