| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Deser kawowy z brązowym cukrem i rumem

Deser kawowy z brązowym cukrem i rumem

Doskonały deser, który ochłodzi nawet w najbardziej gorące, letnie dni.

Składniki (porcja dla 4 osób)

  • 2 łyżeczki rumu
  • 200 ml mocnej kawy (najlepiej zaparzonej w ekspresie)
  • 4 żółtka
  • 100 g brązowego cukru
  • 300 ml bitej śmietany
  • kakao

Jak to zrobić

Wlej rum do ciepłej kawy i poczekaj aż ostygnie. W metalowej misce utrzyj żółtka z brązowym cukrem, trzymając pojemnik nad garnkiem gotującej się wody dopóki mikstura nie zgęstnieje. Następnie dokładnie wymieszaj masę i odstaw do wystygnięcia. Połącz masę z kawą, przelej ją do czterech schłodzonych szklanek i wstaw do lodówki przynajmniej na godzinę. Przed podaniem górę każdego deseru oprósz kakao.

Przeczytaj dodatkowo:
Pascal Brodnicki poleca: kurczak z grilla (WIDEO)

Szukasz pomysłu na smaczne danie z grilla? Polecamy przepis Pascala Brodnickiego. Zobacz, jak przyrządzić na...

Porterówka

Porterówka to polska wódka wytwarzana z porteru, spiytusu i wanilii. Proporcje mogą być...

Wielkanoc na świecie

Jak co roku zajadamy się jajkami w każdej postaci, mazurkami i babami, dom ozdabiamy wiosennymi kwiatami...

Grill węglowy. Jakie cechy powinien mieć dobry...

Grillowanie to doskonała metoda na przyrządzanie potraw na świeżym powietrzu - na tarasie, w ogrodzie czy na...

Pascal Brodnicki poleca: grillowane steki wołowe...

Zamiast grillować tradycyjną karkówkę polecamy super przepis na smaczną wołowinę z grilla. Przygotuj...

Pascal Brodnicki: lubię spotkania przy grillu...

Polecamy wywiad z Pascalem Brodnickim na temat grillowania. Pascal zdradzam nam, czym jest dla niego...