| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Deser kawowy z brązowym cukrem i rumem

Deser kawowy z brązowym cukrem i rumem

Doskonały deser, który ochłodzi nawet w najbardziej gorące, letnie dni.

Składniki (porcja dla 4 osób)

  • 2 łyżeczki rumu
  • 200 ml mocnej kawy (najlepiej zaparzonej w ekspresie)
  • 4 żółtka
  • 100 g brązowego cukru
  • 300 ml bitej śmietany
  • kakao

Jak to zrobić

Wlej rum do ciepłej kawy i poczekaj aż ostygnie. W metalowej misce utrzyj żółtka z brązowym cukrem, trzymając pojemnik nad garnkiem gotującej się wody dopóki mikstura nie zgęstnieje. Następnie dokładnie wymieszaj masę i odstaw do wystygnięcia. Połącz masę z kawą, przelej ją do czterech schłodzonych szklanek i wstaw do lodówki przynajmniej na godzinę. Przed podaniem górę każdego deseru oprósz kakao.

Tuznajdziesz
Porównaj
Przeczytaj dodatkowo:
Chipsy Lays z sosem salsa

Chipsy Lays to popularna przekąska, po którą chętnie sięgają zarówno starsi, jak i młodsi. Aby...

Pascal Brodnicki poleca: Quesadillas z kurczakiem...

Zaskocz swoich gości i przygotuj na przyjęcie w ogrodzie smaczne tortille z kurczakiem. Sprawdź, w jakiej...

Porterówka

Porterówka to polska wódka wytwarzana z porteru, spiytusu i wanilii. Proporcje mogą być...

Placki ziemniaczane

Tradycyjne placki ziemniaczane przygotowuje się z surowych ziemniaków z dodatkiem jaj, mąki i...

Barszcz czerwony z kulebiakiem

Jeśli zupa wigilijna, to koniecznie barszcz czerwony. A do barszczu znakomicie pasuje kulebiak z kapustą.