| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Bułeczki z grzybami

Bułeczki z grzybami

Z ciasta uformować owalne bułeczki, każdą napełnić farszem grzybowo-cebulowym.

Składniki

  • 10 dag dowolnych suszonych grzybów
  • olej
  • 10 dag cukru
  • 45 dag mąki pszennej
  • 3 duże cebule
  • 5 dag drożdży
  • sól
  • masło do smarowania blachy

Jak to zrobić

Drożdże rozprowadzić w 1,5 szklanki ciepłej wody, dodać 20 dag mąki, wymieszać i odstawić na 2-3 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Olej utrzeć z cukrem, dodać do ciasta drożdżowego, wymieszać i wsypać resztę mąki. Wyrobić ciasto i odstawić na 1-1,5 godziny. Opłukane grzyby namoczyć na 2 godziny, następnie ugotować je do miękkości, zmielić w maszynce do mięsa i drobno posiekać. Na oleju podsmażyć pokrojoną cebulę, dodać grzyby, doprawić solą i smażyć jeszcze chwilkę. Z ciasta uformować owalne bułeczki, każdą napełnić farszem grzybowo-cebulowym. Odstawić na około 30 minut. Piec na złocisty kolor na blasze posmarowanej masłem.

Konfiturę można dodawać do herbaty zamiast cytryny lub dżemu.

zobacz więcej
zamknij
Przeczytaj dodatkowo:
Pascal Brodnicki poleca: grillowane steki wołowe...

Zamiast grillować tradycyjną karkówkę polecamy super przepis na smaczną wołowinę z grilla. Przygotuj...

Kutia

Święta to czas słodkości, wypieków i bakalii. Na stole wigilijnym nie może zabraknąć tradycyjnej...

Pascal Brodnicki: lubię spotkania przy grillu...

Polecamy wywiad z Pascalem Brodnickim na temat grillowania. Pascal zdradzam nam, czym jest dla niego...

Tatar ze śledzia

Sposobów na przygotowanie potraw ze śledzi jest bardzo dużo. Jedno jest pewne - to obowiązkowa potrawa...

Bezy

Bezy to doskonały sposób na wykorzystanie białek, które zostają po upieczeniu ciast kruchych...

Szybkie przepisy świąteczne: ten pyszny makowiec...

Gwarantujemy, że ten makowiec na pewno ci się uda. Nie musisz być mistrzem kuchni, aby w wigilię i święta...