| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Bułeczki z grzybami

Bułeczki z grzybami

Z ciasta uformować owalne bułeczki, każdą napełnić farszem grzybowo-cebulowym.

Składniki

  • 10 dag dowolnych suszonych grzybów
  • olej
  • 10 dag cukru
  • 45 dag mąki pszennej
  • 3 duże cebule
  • 5 dag drożdży
  • sól
  • masło do smarowania blachy

Jak to zrobić

Drożdże rozprowadzić w 1,5 szklanki ciepłej wody, dodać 20 dag mąki, wymieszać i odstawić na 2-3 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Olej utrzeć z cukrem, dodać do ciasta drożdżowego, wymieszać i wsypać resztę mąki. Wyrobić ciasto i odstawić na 1-1,5 godziny. Opłukane grzyby namoczyć na 2 godziny, następnie ugotować je do miękkości, zmielić w maszynce do mięsa i drobno posiekać. Na oleju podsmażyć pokrojoną cebulę, dodać grzyby, doprawić solą i smażyć jeszcze chwilkę. Z ciasta uformować owalne bułeczki, każdą napełnić farszem grzybowo-cebulowym. Odstawić na około 30 minut. Piec na złocisty kolor na blasze posmarowanej masłem.

Tuznajdziesz
Porównaj
Przeczytaj dodatkowo:
Placki ziemniaczane

Tradycyjne placki ziemniaczane przygotowuje się z surowych ziemniaków z dodatkiem jaj, mąki i...

Faworki

Faworki inaczej zwane chrustem to chrupkie ciasteczka o słodkim smaku smażone w głębokim tłuszczu i...

Wielkanoc na świecie

Jak co roku zajadamy się jajkami w każdej postaci, mazurkami i babami, dom ozdabiamy wiosennymi kwiatami...

Zupa-krem z groszku

Zupa krem z groszku jest smaczna i bardzo prosta przygotowaniu. Wystarczy do wywaru z warzyw dodać zielony...

Kutia

Święta to czas słodkości, wypieków i bakalii. Na stole wigilijnym nie może zabraknąć tradycyjnej...