| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Blok waniliowo-kakaowy

Blok waniliowo-kakaowy

Olbrzymia ilość kalorii, z równie dużą ilością przyjemności...

Składniki:

  • 1 1/2 szkl. cukru,
  • 1/2 szkl. mleka,
  • 1 kostka masła,
  • 1 duża torebka cukru waniliowego,
  • 400 g mleka w proszku,
  • 250 g wiórek,
  • 1 łyżka kakao,
  • 400 g herbatników.

Jak to zrobić

Cukier, cukier waniliowy, mleko i masło rozpuścić w garnuszku na małym ogniu. Po rozpuszczeniu wszystkich składników przestudzić, a następnie dodać mleko w proszku. Podzielić na 2 części. Do pierwszej dodać wiórki i połowę pokruszonych herbatników, a do drugiej kakao i resztę pokruszonych ciastek. Wymieszać (najlepiej ręką ;). Wyłożyć do formy najpierw jedną, a następnie drugą masę. Włożyć do lodówki na kilka godzin.

Omlet to doskonały pomysł na niedzielne śniadanie.

zobacz więcej
zamknij
Przeczytaj dodatkowo:
Farsz do uszek wigilijnych - prosty przepis dla...

Trudno wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia bez czerwonego barszczu z uszkami. Podajemy sprawdzony...

Pascal Brodnicki poleca: grillowane steki wołowe...

Zamiast grillować tradycyjną karkówkę polecamy super przepis na smaczną wołowinę z grilla. Przygotuj...

Bezy

Bezy to doskonały sposób na wykorzystanie białek, które zostają po upieczeniu ciast kruchych...

Pascal Brodnicki poleca: grillowany pstrąg z...

Polecamy świetny przepis na pstrąga z grilla, z limonką i świeżym tymiankiem. Pascal Brodnicki proponuje...

Pascal Brodnicki poleca: kurczak z grilla (WIDEO)

Szukasz pomysłu na smaczne danie z grilla? Polecamy przepis Pascala Brodnickiego. Zobacz, jak przyrządzić na...

Tiramisu bez jajek

Tiramisu to deser składający się z warstw biszkoptów nasączonych mocną kawą espresso, przełożonych...