| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Blok waniliowo-kakaowy

Blok waniliowo-kakaowy

Olbrzymia ilość kalorii, z równie dużą ilością przyjemności...

Składniki:

  • 1 1/2 szkl. cukru,
  • 1/2 szkl. mleka,
  • 1 kostka masła,
  • 1 duża torebka cukru waniliowego,
  • 400 g mleka w proszku,
  • 250 g wiórek,
  • 1 łyżka kakao,
  • 400 g herbatników.

Jak to zrobić

Cukier, cukier waniliowy, mleko i masło rozpuścić w garnuszku na małym ogniu. Po rozpuszczeniu wszystkich składników przestudzić, a następnie dodać mleko w proszku. Podzielić na 2 części. Do pierwszej dodać wiórki i połowę pokruszonych herbatników, a do drugiej kakao i resztę pokruszonych ciastek. Wymieszać (najlepiej ręką ;). Wyłożyć do formy najpierw jedną, a następnie drugą masę. Włożyć do lodówki na kilka godzin.

Omlet to doskonały pomysł na niedzielne śniadanie.

zobacz więcej
zamknij
Przeczytaj dodatkowo:
Przepis na zupę chrzanową, doskonałą na...

Zupa chrzanowa to regionalny specjał z regionu łódzkiego – obowiązkowy element w wielkanocnym...

Bezy

Bezy to doskonały sposób na wykorzystanie białek, które zostają po upieczeniu ciast kruchych...

Kutia

Święta to czas słodkości, wypieków i bakalii. Na stole wigilijnym nie może zabraknąć tradycyjnej...

Strudel jabłkowy z ciasta francuskiego

Ciasto jabłkowe to chyba najpopularniejsze i najbardziej lubiane z ciast. My proponujemy nieco inną jego...

Tatar ze śledzia

Sposobów na przygotowanie potraw ze śledzi jest bardzo dużo. Jedno jest pewne - to obowiązkowa potrawa...