| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Blok waniliowo-kakaowy

Blok waniliowo-kakaowy

Olbrzymia ilość kalorii, z równie dużą ilością przyjemności...

Składniki:

  • 1 1/2 szkl. cukru,
  • 1/2 szkl. mleka,
  • 1 kostka masła,
  • 1 duża torebka cukru waniliowego,
  • 400 g mleka w proszku,
  • 250 g wiórek,
  • 1 łyżka kakao,
  • 400 g herbatników.

Jak to zrobić

Cukier, cukier waniliowy, mleko i masło rozpuścić w garnuszku na małym ogniu. Po rozpuszczeniu wszystkich składników przestudzić, a następnie dodać mleko w proszku. Podzielić na 2 części. Do pierwszej dodać wiórki i połowę pokruszonych herbatników, a do drugiej kakao i resztę pokruszonych ciastek. Wymieszać (najlepiej ręką ;). Wyłożyć do formy najpierw jedną, a następnie drugą masę. Włożyć do lodówki na kilka godzin.

Przeczytaj dodatkowo:
Przepis na zupę chrzanową, doskonałą na...

Zupa chrzanowa to regionalny specjał z regionu łódzkiego – obowiązkowy element w wielkanocnym...

Zupa-krem z groszku

Zupa krem z groszku jest smaczna i bardzo prosta przygotowaniu. Wystarczy do wywaru z warzyw dodać zielony...

Szybkie przepisy świąteczne: ten pyszny makowiec...

Gwarantujemy, że ten makowiec na pewno ci się uda. Nie musisz być mistrzem kuchni, aby w wigilię i święta...

Pascal Brodnicki poleca: Quesadillas z kurczakiem...

Zaskocz swoich gości i przygotuj na przyjęcie w ogrodzie smaczne tortille z kurczakiem. Sprawdź, w jakiej...

Tatar ze śledzia

Sposobów na przygotowanie potraw ze śledzi jest bardzo dużo. Jedno jest pewne - to obowiązkowa potrawa...

Placki ziemniaczane

Tradycyjne placki ziemniaczane przygotowuje się z surowych ziemniaków z dodatkiem jaj, mąki i...