| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Bezy ziemniaczane

Bezy ziemniaczane

Purée włożyć do szprycy, wyciskać na blasze niewielkie rozetki. Bezy będą doskonałym dodatkiem do sałatek i mięs.

Bezy ziemniaczaneSkładniki

  • 1 kg ziemniaków 
  • 3 jajka 
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 5 dag startego żółtego sera 
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do wysmarowania blachy

Jak to zrobić

Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i zemleć w maszynce. Masło, żółtka, śmietanę i ser utrzeć z ziemniakami. Przyprawić solą i pieprzem. Białka ubić na sztywną pianę, wymieszać z ziemniakami. Blachę natłuścić. Purée włożyć do szprycy, wyciskać na blasze niewielkie rozetki. Piec 5-10 minut w temperaturze 250oC. Doskonały dodatek do sałatek i mięs.

Przeczytaj dodatkowo:
Pascal Brodnicki poleca: Quesadillas z kurczakiem...

Zaskocz swoich gości i przygotuj na przyjęcie w ogrodzie smaczne tortille z kurczakiem. Sprawdź, w jakiej...

Tatar ze śledzia

Sposobów na przygotowanie potraw ze śledzi jest bardzo dużo. Jedno jest pewne - to obowiązkowa potrawa...

Zupa-krem z groszku

Zupa krem z groszku jest smaczna i bardzo prosta przygotowaniu. Wystarczy do wywaru z warzyw dodać zielony...

Szybkie przepisy świąteczne: ten pyszny makowiec...

Gwarantujemy, że ten makowiec na pewno ci się uda. Nie musisz być mistrzem kuchni, aby w wigilię i święta...

Placki ziemniaczane

Tradycyjne placki ziemniaczane przygotowuje się z surowych ziemniaków z dodatkiem jaj, mąki i...