| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Bezy ziemniaczane

Bezy ziemniaczane

Purée włożyć do szprycy, wyciskać na blasze niewielkie rozetki. Bezy będą doskonałym dodatkiem do sałatek i mięs.

Bezy ziemniaczaneSkładniki

  • 1 kg ziemniaków 
  • 3 jajka 
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 5 dag startego żółtego sera 
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do wysmarowania blachy

Jak to zrobić

Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i zemleć w maszynce. Masło, żółtka, śmietanę i ser utrzeć z ziemniakami. Przyprawić solą i pieprzem. Białka ubić na sztywną pianę, wymieszać z ziemniakami. Blachę natłuścić. Purée włożyć do szprycy, wyciskać na blasze niewielkie rozetki. Piec 5-10 minut w temperaturze 250oC. Doskonały dodatek do sałatek i mięs.

Tuznajdziesz
Porównaj
Przeczytaj dodatkowo:
Fondue serowe

Podstawowymi składnikami fondue są sery - zwykle w dwóch gatunkach, białe wino i kieliszek...

Pascal Brodnicki poleca: grillowane steki wołowe...

Zamiast grillować tradycyjną karkówkę polecamy super przepis na smaczną wołowinę z grilla. Przygotuj...

Pascal Brodnicki poleca: pizza z grilla (WIDEO)

Kolorowa, smaczna wegetariańska pizza z grillowanym bakłażanem, pomidorami i mozarellą. Pascal Brodnicki...

Placki ziemniaczane

Tradycyjne placki ziemniaczane przygotowuje się z surowych ziemniaków z dodatkiem jaj, mąki i...

Faworki

Faworki inaczej zwane chrustem to chrupkie ciasteczka o słodkim smaku smażone w głębokim tłuszczu i...

Pascal Brodnicki poleca: szaszłyki z polędwiczki...

Oryginalny przepis na szaszłyki z polędwiczki wieprzowej i kiełbasy chorizo, pieczone na grillu....