| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Barwne toasty

Barwne toasty

Noworoczne i karnawałowe toasty mogą odurzać nie tylko wyszukanymi smakami i aromatami, ale również... bajecznymi kolorami.

Owoce w rumie (na osobę)
Pękate kielichy na wysokich nóżkach to znakomite naczynia do napojów ponczowych z owocami.

Składniki

  • 30 ml ciemnego rumu
  • 10 ml białego rumu
  • 30 ml soku z marakui
  • 30 ml soku z ananasa
  • 30 ml soku pomarańczowego
  • lód
  • 4 łyżki dowolnych owoców

Jak to zrobić

Rum i soki owocowe wymieszać w shakerze z lodem i przelać przez sitko do kieliszków. Wrzucić kawałki owoców.



Wódka z pepermintem
(na dwie osoby)
Miętowe zielone drinki będą się kusząco prezentować w niskich szklankach ze ściankami rozszerzającymi się ku górze.

Składniki

  • 30 cytryna w plasterkach i sok z jednej cytryny
  • 40 ml wódki
  • 40 ml syropu miętowego
  • tonik

Jak to zrobić

Sok z cytryny, wódkę i syrop wymieszać, wlać do szklanek i uzupełnić tonikiem. Dodać świeże plastry cytryny, kostki lodu i liście mięty.



Cytrynowy Creme Frape
(na osobę)
Szykowne, strzeliste kieliszki podkreślą smakowity wygląd lodowo-mlecznych napojów układanych warstwowo.

Składniki

  • kulka lodów cytrynowych
  • kulka lodów pomarańczowych
  • tłuczony lód
  • 30 ml cointreau
  • 40 ml mleka
  • 30 ml soku z limonki
  • kilka kropli soku pomarańczowego

Jak to zrobić

Do kieliszków włożyć tłuczony lód, następnie lody owocowe. Uzupełnić wymieszanymi płynnymi składnikami.



Gold Kiss
(na osobę)
Orzeźwiający drink został rozlany do ozdobnych szklanek z grubego szkła przystrojonych kawałami arbuza.

Składniki

  • kulka lodów waniliowych
  • 10 ml brandy
  • 20 ml ajerkoniaku
  • 10 ml cointreau
  • 60 ml słodkiej śmietanki
  • kilka małych kawałków arbuza bez pestek

Jak to zrobić

Lody włożyć do szklanki. Wlać wymieszane w shakerze brandy, ajerkoniak, cointreau i śmietankę. Przybrać bitą śmietaną oraz pokrojonym arbuzem.



Kiwi z szampanem 
(na osobę)
Koktajle z dodatkiem szampana i win musujących podano w kielichach o wysokich ściankach i zaopatrzono w dekoracyjne metalowe mieszadełka.

Składniki

  • cytryna
  • 40 ml likieru z kiwi
  • owoce kiwi pokrojone w plasterki
  • dobrze schłodzony szampan lub wino musujące

Jak to zrobić

Sok wyciśnięty z połowy cytryny oraz likier wlać do kieliszka, zamieszać. Następnie włożyć plasterki kiwi i uzupełnić szampanem.

Przeczytaj dodatkowo:
Bezy

Bezy to doskonały sposób na wykorzystanie białek, które zostają po upieczeniu ciast kruchych...

Tiramisu bez jajek

Tiramisu to deser składający się z warstw biszkoptów nasączonych mocną kawą espresso, przełożonych...

Faworki

Faworki inaczej zwane chrustem to chrupkie ciasteczka o słodkim smaku smażone w głębokim tłuszczu i...

Fondue serowe

Podstawowymi składnikami fondue są sery - zwykle w dwóch gatunkach, białe wino i kieliszek...

Pascal Brodnicki poleca: Quesadillas z kurczakiem...

Zaskocz swoich gości i przygotuj na przyjęcie w ogrodzie smaczne tortille z kurczakiem. Sprawdź, w jakiej...

Pascal Brodnicki: lubię spotkania przy grillu...

Polecamy wywiad z Pascalem Brodnickim na temat grillowania. Pascal zdradzam nam, czym jest dla niego...

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.