| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Barwne toasty

Barwne toasty

Noworoczne i karnawałowe toasty mogą odurzać nie tylko wyszukanymi smakami i aromatami, ale również... bajecznymi kolorami.

Owoce w rumie (na osobę)
Pękate kielichy na wysokich nóżkach to znakomite naczynia do napojów ponczowych z owocami.

Składniki

  • 30 ml ciemnego rumu
  • 10 ml białego rumu
  • 30 ml soku z marakui
  • 30 ml soku z ananasa
  • 30 ml soku pomarańczowego
  • lód
  • 4 łyżki dowolnych owoców

Jak to zrobić

Rum i soki owocowe wymieszać w shakerze z lodem i przelać przez sitko do kieliszków. Wrzucić kawałki owoców.



Wódka z pepermintem
(na dwie osoby)
Miętowe zielone drinki będą się kusząco prezentować w niskich szklankach ze ściankami rozszerzającymi się ku górze.

Składniki

  • 30 cytryna w plasterkach i sok z jednej cytryny
  • 40 ml wódki
  • 40 ml syropu miętowego
  • tonik

Jak to zrobić

Sok z cytryny, wódkę i syrop wymieszać, wlać do szklanek i uzupełnić tonikiem. Dodać świeże plastry cytryny, kostki lodu i liście mięty.



Cytrynowy Creme Frape
(na osobę)
Szykowne, strzeliste kieliszki podkreślą smakowity wygląd lodowo-mlecznych napojów układanych warstwowo.

Składniki

  • kulka lodów cytrynowych
  • kulka lodów pomarańczowych
  • tłuczony lód
  • 30 ml cointreau
  • 40 ml mleka
  • 30 ml soku z limonki
  • kilka kropli soku pomarańczowego

Jak to zrobić

Do kieliszków włożyć tłuczony lód, następnie lody owocowe. Uzupełnić wymieszanymi płynnymi składnikami.



Gold Kiss
(na osobę)
Orzeźwiający drink został rozlany do ozdobnych szklanek z grubego szkła przystrojonych kawałami arbuza.

Składniki

  • kulka lodów waniliowych
  • 10 ml brandy
  • 20 ml ajerkoniaku
  • 10 ml cointreau
  • 60 ml słodkiej śmietanki
  • kilka małych kawałków arbuza bez pestek

Jak to zrobić

Lody włożyć do szklanki. Wlać wymieszane w shakerze brandy, ajerkoniak, cointreau i śmietankę. Przybrać bitą śmietaną oraz pokrojonym arbuzem.



Kiwi z szampanem 
(na osobę)
Koktajle z dodatkiem szampana i win musujących podano w kielichach o wysokich ściankach i zaopatrzono w dekoracyjne metalowe mieszadełka.

Składniki

  • cytryna
  • 40 ml likieru z kiwi
  • owoce kiwi pokrojone w plasterki
  • dobrze schłodzony szampan lub wino musujące

Jak to zrobić

Sok wyciśnięty z połowy cytryny oraz likier wlać do kieliszka, zamieszać. Następnie włożyć plasterki kiwi i uzupełnić szampanem.

Błyskawiczny napój truskawkowy

Bezmleczny koktajl truskawkowy.

zobacz więcej
zamknij
Przeczytaj dodatkowo:
Kutia

Święta to czas słodkości, wypieków i bakalii. Na stole wigilijnym nie może zabraknąć tradycyjnej...

Strudel jabłkowy z ciasta francuskiego

Ciasto jabłkowe to chyba najpopularniejsze i najbardziej lubiane z ciast. My proponujemy nieco inną jego...

Przepis na zupę chrzanową, doskonałą na...

Zupa chrzanowa to regionalny specjał z regionu łódzkiego – obowiązkowy element w wielkanocnym...

Pascal Brodnicki: lubię spotkania przy grillu...

Polecamy wywiad z Pascalem Brodnickim na temat grillowania. Pascal zdradzam nam, czym jest dla niego...

Farsz do uszek wigilijnych - prosty przepis dla...

Trudno wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia bez czerwonego barszczu z uszkami. Podajemy sprawdzony...