| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Aromatyczny rosół z kurczaka

Aromatyczny rosół z kurczaka

Podając na obiad rosół, ugotowane w nim mięso możemy podać jako drugą potrawę.

Składniki:

  • kurczak z sercem i żołądkiem
  • obrana i umyta włoszczyzna
  • 10 dag kapusty włoskiej
  • cebula
  • 5-6 goździków
  • mały pęczek natki pietruszki
  • po 5 ziaren ziela angielskiego i pieprzu
  • sól

Kurczaka umyj, wraz z sercem i żołądkiem włóż do garnka, zalej 2 litrami zimnej wody. Podgrzewaj pod rzykryciem na bardzo małym ogniu. Gdy na wierzchu utworzy się piana, delikatnie zbierz ją łyżką cedzakową. Po 30 minutach dodaj włoszczyznę, kapuste, związana nitka natkę pietruszki, pieprz i ziele angielskie. Cebulę (nieobraną!) nabij goździkami, opiecz na palniku kuchenki i włóż do rosołu. Po 20 minutach dodaj 2 płaskie łyżki soli i gotuj jeszcze 30 minut.

Seler zarówno korzeniowy, jak i naciowy to cenne źródło składników...

zobacz więcej
zamknij
Przeczytaj dodatkowo:
Masełko czosnkowe z tymiankiem

Masełko czosnkowe to aromatyczny dodatek do pieczywa, mięsa lub gotowanych warzyw. Tymianek dodatkowo...

Wielkanoc na świecie

Jak co roku zajadamy się jajkami w każdej postaci, mazurkami i babami, dom ozdabiamy wiosennymi kwiatami...

Farsz do uszek wigilijnych - prosty przepis dla...

Trudno wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia bez czerwonego barszczu z uszkami. Podajemy sprawdzony...

Szybkie przepisy świąteczne: ten pyszny makowiec...

Gwarantujemy, że ten makowiec na pewno ci się uda. Nie musisz być mistrzem kuchni, aby w wigilię i święta...

Barszcz czerwony z kulebiakiem

Jeśli zupa wigilijna, to koniecznie barszcz czerwony. A do barszczu znakomicie pasuje kulebiak z kapustą.