| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Aromatyczny rosół z kurczaka

Aromatyczny rosół z kurczaka

Podając na obiad rosół, ugotowane w nim mięso możemy podać jako drugą potrawę.

Składniki:

  • kurczak z sercem i żołądkiem
  • obrana i umyta włoszczyzna
  • 10 dag kapusty włoskiej
  • cebula
  • 5-6 goździków
  • mały pęczek natki pietruszki
  • po 5 ziaren ziela angielskiego i pieprzu
  • sól

Kurczaka umyj, wraz z sercem i żołądkiem włóż do garnka, zalej 2 litrami zimnej wody. Podgrzewaj pod rzykryciem na bardzo małym ogniu. Gdy na wierzchu utworzy się piana, delikatnie zbierz ją łyżką cedzakową. Po 30 minutach dodaj włoszczyznę, kapuste, związana nitka natkę pietruszki, pieprz i ziele angielskie. Cebulę (nieobraną!) nabij goździkami, opiecz na palniku kuchenki i włóż do rosołu. Po 20 minutach dodaj 2 płaskie łyżki soli i gotuj jeszcze 30 minut.

Tuznajdziesz
Porównaj
Przeczytaj dodatkowo:
Pascal Brodnicki poleca: Quesadillas z kurczakiem...

Zaskocz swoich gości i przygotuj na przyjęcie w ogrodzie smaczne tortille z kurczakiem. Sprawdź, w jakiej...

Barszcz czerwony z kulebiakiem

Jeśli zupa wigilijna, to koniecznie barszcz czerwony. A do barszczu znakomicie pasuje kulebiak z kapustą.

Faworki

Faworki inaczej zwane chrustem to chrupkie ciasteczka o słodkim smaku smażone w głębokim tłuszczu i...

Przepis na zupę chrzanową, doskonałą na...

Zupa chrzanowa to regionalny specjał z regionu łódzkiego – obowiązkowy element w wielkanocnym...

Pascal Brodnicki poleca: szaszłyki z polędwiczki...

Oryginalny przepis na szaszłyki z polędwiczki wieprzowej i kiełbasy chorizo, pieczone na grillu....

Wielkanoc na świecie

Jak co roku zajadamy się jajkami w każdej postaci, mazurkami i babami, dom ozdabiamy wiosennymi kwiatami...