| muratordom.pl » Kuchnia » Przepisy » Aromatyczny rosół z kurczaka

Aromatyczny rosół z kurczaka

Podając na obiad rosół, ugotowane w nim mięso możemy podać jako drugą potrawę.

Składniki:

  • kurczak z sercem i żołądkiem
  • obrana i umyta włoszczyzna
  • 10 dag kapusty włoskiej
  • cebula
  • 5-6 goździków
  • mały pęczek natki pietruszki
  • po 5 ziaren ziela angielskiego i pieprzu
  • sól

Kurczaka umyj, wraz z sercem i żołądkiem włóż do garnka, zalej 2 litrami zimnej wody. Podgrzewaj pod rzykryciem na bardzo małym ogniu. Gdy na wierzchu utworzy się piana, delikatnie zbierz ją łyżką cedzakową. Po 30 minutach dodaj włoszczyznę, kapuste, związana nitka natkę pietruszki, pieprz i ziele angielskie. Cebulę (nieobraną!) nabij goździkami, opiecz na palniku kuchenki i włóż do rosołu. Po 20 minutach dodaj 2 płaskie łyżki soli i gotuj jeszcze 30 minut.

Przeczytaj dodatkowo:
Tiramisu bez jajek

Tiramisu to deser składający się z warstw biszkoptów nasączonych mocną kawą espresso, przełożonych...

Bezy

Bezy to doskonały sposób na wykorzystanie białek, które zostają po upieczeniu ciast kruchych...

Pascal Brodnicki poleca: grillowany pstrąg z...

Polecamy świetny przepis na pstrąga z grilla, z limonką i świeżym tymiankiem. Pascal Brodnicki proponuje...

Pascal Brodnicki poleca: kurczak z grilla (WIDEO)

Szukasz pomysłu na smaczne danie z grilla? Polecamy przepis Pascala Brodnickiego. Zobacz, jak przyrządzić na...

Grill węglowy. Jakie cechy powinien mieć dobry...

Grillowanie to doskonała metoda na przyrządzanie potraw na świeżym powietrzu - na tarasie, w ogrodzie czy na...

Placki ziemniaczane

Tradycyjne placki ziemniaczane przygotowuje się z surowych ziemniaków z dodatkiem jaj, mąki i...