| muratordom.pl » Kuchnia » Projekty i aranżacje » Wygodna kuchnia w praktyce, czyli złote zasady urządzania kuchni

Wygodna kuchnia w praktyce, czyli złote zasady urządzania kuchni

Skorzystaj z naszych wskazówek, a urządzisz wygodną kuchnię, w której gotowanie będzie przyjemnością. Podpowiadamy, jak rozmieścić blat i kuchenne sprzęty, aby nie przemierzać w kuchni zbędnych kilometrów. Dowiedz się, co to jest trójkąt roboczy i jak go praktycznie zastosować. Poznaj praktyczne zasady urządzania kuchennych wnętrz.

Kuchnia otwarta

Remont to doskonała okazja do „otwarcia” kuchni, jeżeli była dotychczas oddzielona drzwiami od reszty domu (dawniej taki sposób organizacji przestrzeni był bardziej popularny, dziś kuchnie są często połączone z pokojem dziennym lub przylegającą do niech jadalnią). Można pozostawić wolne miejsce szerokości drzwi jednoskrzydłowych lub – jeśli pozwala na to układ pomieszczeń i konstrukcja przegród między nimi – poszerzyć je wyburzając część oddzielającej je ściany (trzeba to skonsultować z konstruktorem, aby mieć pewność, że nie zostanie naruszona konstrukcja budynku).

Brak drzwi ułatwi komunikację – przy przechodzeniu z jednego pomieszczenia do drugiego nie trzeba będzie ich otwierać i zamykać, co ma znaczenie zwłaszcza przy przenoszeniu potraw. Z kuchni będzie można również obserwować, co się dzieje w salonie, i podczas przygotowywania posiłków przynajmniej pośrednio uczestniczyć w życiu rodziny.

Autor: Mariusz Bykowski

Blat w kuchni

Prawidłowe, zgodne z zasadą ciągu technologicznego rozplanowanie kuchni polega na właściwym rozmieszczeniu urządzeń i zapewnieniu między nimi wystarczająco długiego odcinka blatu, który najczęściej ma kształt litery L lub U. W mniejszych kuchniach najpopularniejsze jest łączenie wszystkich stref ciągłym blatem, w większych mogą być dwa równoległe blaty, tak zwane wyspy lub półwyspy.

Dobre zasady, o których warto pamiętać, to przede wszystkim zapewnienie płaszczyzny do pracy między lodówką a zlewem oraz miejsca do pracy i odstawiania naczyń oraz potraw między zlewem a kuchenką. Urządzenia nie mogą być od siebie nadmiernie oddalone.

Polecamy: Trójkąt roboczy w kuchniach małych i dużych. WIDEO

Trójkąt roboczy

Przy planowaniu rozmieszczenia urządzeń w kuchni można skorzystać z zasady trójkąta roboczego, która mówi, że ergonomiczne i wygodne dla użytkownika jest ustawienie podstawowych urządzeń kuchennych (zlewu, lodówki i kuchenki) w wierzchołkach trójkąta narysowanego na rzucie pomieszczenia. Łączna długość jego ramion nie powinna przekraczać 7 m.

Takie usytuowanie jest zgodne z kolejnością działań wykonywanych podczas przygotowywania potraw (wyjmowanie produktów z lodówki – mycie ich – gotowanie), a poruszanie się po tak zaaranżowanej kuchni pozwoli uniknąć przemierzania nadmiernych odległości.

Miejsce do jedzenia

Jeśli kuchnia jest przestrzennie połączona z jadalnią lub pokojem dziennym, nie ma potrzeby organizowania w niej miejsca do jedzenia. Jeżeli jest zamknięta bądź wydzielona, należy taką przestrzeń wygospodarować, na przykład przy blacie kuchennym – na jego zakończeniu, odnodze lub skrzydle.

Ze względu na różne wysokości blatu (85-90 cm) i zwykłego stołu (około 75 cm) możliwe są różne rozwiązania. Odcinek blatu służący jako stolik może być obniżony. Może też być na tym samym poziomie, ale wtedy będą potrzebne wyższe krzesła.

Blat można także podwyższyć i stworzyć barek, przy którym będzie można siedzieć na wysokich krzesłach. W ten sposób dodatkowo uzyska się atrakcyjny element oddzielający kuchnię od salonu czy jadalni.

Autor: Marcin Czechowicz
Autor: Marcin Czechowicz

Każdy, kto spędził w kuchni trochę czasu, nie jako gość, ale przygotowując posiłki albo przynajmniej pomagając w ich przygotowaniu, wie, jak ważna jest w tym wnętrzu wygoda.

Ciąg technologiczny w kuchni

Czynności kuchenne z reguły przebiegają według ustalonego schematu, nazywanego przez fachowców ciągiem technologicznym. Zaczynają się odlodówki, są kontynuowane przy blacie zlewie, a kończą za kuchenką (płytą grzewczą). Zasada „konstruowania” ciągu technologicznego w kuchni została sprecyzowana w Polskiej Normie i posługują się nią projektanci.

Przeczytaj dodatkowo:
Wystrój kuchni połaczonej z salonem. W roli...

Nie macie pomysłu, jak urządzić salon? Zobaczcie wystrój kuchni połaczonej z salonem. To, co przykuwa...

Mała kuchnia otwarta na salon. Pomysł na...

Mała, ciemna i zupełnie niefunkcjonalna kuchnia zupełnie zmieniła swoje oblicze. Po połączeniu kuchni z...

Małe mieszkanie. Jak wykorzystać każdy metr...

Ciasne, ale własne – tak często mówi się o pierwszym mieszkaniu. Jeśli dobrze przemyślimy jego...

Jak z pomysłem urządzić kuchnię? 10 aranżacji...

Oto 10 pomysłów na aranżację kuchni. Jeśli szukasz inspiracji i ciekawych rozwiązań, obejrzyj zdjęcia...

Biała kuchnia z wyspą. Mimo zimnych kolorów,...

Prosta, a zarazem nowoczesna. Biała, a mimo to przytulna. Tak pokrótce można opisać wnętrze...

Pomysł na okno w kuchni. Okno przesuwne

Nie masz pomysłu na okno w kuchni? Proponujemy nowoczesne okno przesuwne, które nie będzie kolidowało z...

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.